Yılbaşı kutlamaları yeni gelen yılı karşılamak amacıyla yapılır. Ancak günümüzde yılbaşı kutlamaları ile Noel Bayramı karıştırılmakta. Noel, Hristiyanlık inancında Hz. İsa'nın doğumunu kutlamak amacı olan bir bayramdır. Noel arifesi 24 Aralık'tır ve 25 Aralık'ta başlayan bayram hafta boyunca devam eder.

Prof. Dr. Alıcı, Noel, 24 Aralık gecesi kutlanır, Yılbaşı 31 Aralık gecesi kutlanır. Noel gecesi Hz. İsa peygamberin doğduğuna inanılır.Noel gecesi Hz. İsa’nın doğumu kutlanır, Yılbaşı gecesi ise yeni gelen yıl kutlanır.Noel dini bir bayramdır, Yılbaşı gecesi ise yılın eski yılı yeni yıla bağlayan bir gecedir.Noel’in kutlaması mutlu Noeller şeklinde olur, bu İngilizce ’de sıkça duyduğumuz “happychristmas” veya “merrychristmas” şeklinde ifade edilir.

Yılbaşı olarak ifade edilen tarih günü Gregoryen takvimi (Miladi takvim) e göre yeni yılın başlangıcı kabul edilir diyen Prof. Dr. Alıcı,  Miladı takvim 1582 yılından bugüne kadar kullanılmaktadır.Noel Latince de doğum anlamına gelen natalis kelimesinden gelmektedir dedi.

Hindi kesmenin ise Hıristiyanlıkla ilgisi olmadığını belirten Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alıcı, Kuzey Amerika halklarının şükran gününden kalma bir âdeti olduğunu belirtti.

Editör: Doğu Gazetesi