Bayırbağ beldesinde düzenlenen ‘Elma Entegre Mücadele Bahçe Günü ve Sertifika Törenine Üzümlü Kaymakamı Emre Nebioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Bayırbağ Belediye Başkanı Mehmet Çolak, protokol üyeleri, Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu ve meyve üreticileri katıldı.
Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, “Sağlıklı gıda üretimi artık bütün dünyada önde gelen işlemlerden biri haline gelmiştir. Yani gelişi güzel gıda üretimi değil de, sağlıklı bir gıda üretimi her zaman popüler olmaya başlamıştır. Ülkemizde de iyi tarım uygulamaları, yeni organik gıda üretimi ve son zamanlarda da entegre mücadele dediğimiz üretim modeli kendini göstermiştir. Biz iyi tarım uygulamalarını ve organik uygulamalarını bir kenara bırakarak şuanda entegre mücadele projesini üzerinde duruyoruz. Entegre mücadeleyi 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlardan birincisi kültürel mücadele, birisi biyolojik mücadele ve diğer biride erken uyarı sistemleri ile yapılan uygulamalardır. Erzincan ilinde biyolojik mücadeleyi bu yıl yapamadık. Ancak bunun yanında kültürel mücadele ve erken uyarı sistemleriyle yaptığımız uygulamalar bulunmaktadır. Üretim yaparken çevreye, ekolojiye ve çevre sistemlerini bozmamaya da özen göstermemiş gerekiyor. Çok önemli olan kimyasalları en az kullanarak, ilaçları, gübreleri en az kullanarak en iyi ve en kaliteli ürünü üretmemiz gerekiyor. Güvenli ve sağlıklı gıda üretimi için hayata girmiştir. Güvenli gıda üretiminin yollarından biri olan entegre mücadele ile ilimizde 22 çiftçimiz bu proje kapsamında üretim yapmaktadır.” açıklamasında bulundu.
Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, Erzincan’da kurdukları meyve konsantre tesisi ile Erzincan’da sanayi meyveciliği dönemini başlattıklarını söyledi. Kırtıloğlu, önümüzdeki yıllarda Dünya çapındaki bu firmanın elmanın yanı sıra armut ve şeftaliyi de Erzincan’dan tedarik edeceği müjdesini verdi. Uygulanan entegre elma yetiştiriciliği projesinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini söyleyen Kırtıloğlu, günümüzün en büyük ihtiyaçlarından birinin güvenli gıda temini olduğunu kaydederek, entegre mücadelede kimyasal ilaç kullanımının çok düşük tutulduğunu ve kalıntı miktarının sıfır seviyesinde olduğunu söyledi.
            Üzümlü Kaymakamı Emre Nebioğlu törende yaptığı konuşmada, “Erzincan tarımsal potansiyeli ile müstesna bir konuma sahiptir. Erzincan sebze ve meyve başta olmak üzere bölge illere birçok konuda ürün gönderen il konumuna geldi. Üzümlü ilçemiz köyleri, merkezi ve beldeleriyle birlikte Erzincan tarımına umut vaat ediyor. Tarladan sofraya daha sağlıklı gıdanın üretilmesi ve insanın sağlığının korunması daha de elzemdir. Bu noktada bugün ilimizde ve ülkemizde yapılan entegre mücadeleler, bunun dışında organik tarım ve bir çok iyi uygulamalar çok önemlidir. Üzerinde durulması gereken konulardır. Sertifika alan üreticilerimiz bu konular üzerine eğilerek, daha sağlıklı ve güvenli gıdaları vatandaşa sunacaklarına inanıyorum” şeklinde konuştu.
            Konuşmaların ardından 22 üreticiye protokol mensupları tarafından sertifikaları verilirken, elma hasadının startı verildi.  
Editör: Doğu Gazetesi