Düzenlenen törene Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkan Vekili Halil Mutlu, Erzincan İl Genel Meclis Başkanı Ünal Tuygun, Erzincan Kırsal Kalkınma Koordinatörü Metin Bektaş ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.
Organik Süt Üretim Tesisinin İşletme sahibinin kardeşi ve ortağı Adem Mutlu ise konuşmasında; “Şubat ayından beri bizler bu projeye çalışıyoruz ve çok emek verdik. 2008’den bu yana organik tarımla uğraşıyoruz. Bölgemizde Aydın Doğan’la sözleşmeli iş yapıyoruz. İnşallah daha büyük bir tesisle bu hizmetimize devam edeceğiz. Burada yapılan yatırım çok büyük bir yatırım ve tek başımıza altından kalkmamız mümkün değildir. Bu yatırımın doğru bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Tabiki bölgemizin tarımla alakalı birçok problemimiz var. Bunlar aşılamayacak problemler değildir. Biz tarımı aslında tarım bir geçim kaynağı olarak görüyoruz ve biz bunu böyle değerlendiriyoruz. Bugün burada açmış olduğumuz bu tesisin Erzincan’a bir örnek olarak teşkil edeceğini düşünüyorum ve tüm tarım ile ilgilenen vatandaşlarımızın bundan faydalanmasını istiyorum” dedi.
 
Erzincan Kırsal Kalkınma Koordinatörü Metin Bektaş ise yaptığı açıklamasında; “Erzincan Kırsal Kalkınma Koordinatörü hibe programları dâhilinde bugün burada 120 başlık organik işletmenin temel atma törenini gerçekleştiriyoruz.
AB heyetinden hem ulusal akreditasyon almak hem de yetki devrini almak Erzincan için büyük bir kazanımdı. Erzincan’ımıza hayırlı olsun Erzincan’a armağan olsun biz prosedür olarak AB prosedürlerini uyguluyoruz. Gerçekten AB prosedürleri toplumumuzun alışık olmadığı oranda zor ve ağır prosedürlerdir ancak bizim prosedürümüzün bize ön gördüğü ölçek şudur. Vatandaş danışman firma projesine, getirir ve biz bakarız AB prosedürüne uyuyorsa alırız. Uymuyor ise iade ederiz. Bizim için idari ve hukuki olan prosedür budur. Biz Erzincan adına bunu uygulayamadık. 650 anlayışının dışında biz bir sürü yanlışı ve eksiği olan projeleri aldık. Uzmanlarımız ile birlikte gecelere kadar AB kriterlerine uygun hale getirerek, yine aldık. Şimdiye kadar iki dönemde proje aldık ve bu projeleri onayladık. Şuanda da temelini atacağımız bu projede bu projelerden bir tanesi Erzincan ölçeği açısından çok önemli bir proje katma değerleri ile birlikte arzu etiğimiz zaman yatırım tutarı 2 Milyon 400 Bin TL civarında bizim ölçeğimizde yaparlarsa yaklaşık 1 Milyon 500 Bin TL civarında AB’den hibe desteği alabilecekler. Biz bu dönemde özellikle Erzincan’da Özel İdare ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman İl Müdürlüğü gibi bu işin paydaş kurumlarıyla ortaklaşa götürüyoruz bu vesile ile burada bu konularda çalışmalarını bizden esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
Son olarak temel atma töreninde bir konuşma Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir konuşmasında; “Merkezden sağlanan hazır kaynaklarla uzun vadeli yatırımlar yapılamayacağını, Erzincan'da görev yapan kamu görevlileri ve bu işe gönül verenler olarak önce kendi kaynağımızın oluşturulması ve Erzincan'da bu bilincin yerleşmesi gerektiğini, aksi takdirde yatırımlarda süreklilik sağlanamayacağını belirterek, yaşanan depremlerle sürekli dışarıya göç veren bir il olan Erzincan’ın mevcut nüfusunun yüzde 40’ının tarım ve hayvancılıkla geçindiğini ve tarıma ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlara destek olunmaz, tarımın gelişmesi için gayret sarf edilmez ise ileride ki yıllarda Erzincan’ın göç vermeye devam edeceğini kaydetti.
Vali Akdemir “Kırsal alanlarda tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmaz, şehirdeki imkanlar köye taşımaz, vatandaşlarımız sürekli gelecek endişesi içerisinde yaşarlarsa göçün engellenmesi oldukça güç olacaktır. Bugün temelini atacağımız bu tesisle birlikte inanıyorum ki diğer vatandaşlarımızda bu tür projeleri örnek alarak kendi projelerini oluşturup bu tür tesislerin sayısının artmasına vesile olacaktır ” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda “ilin sorunlarının çözüme kavuşması için çaba sarf edilmez, klasik görev anlayışını bırakıp, kişi kendinden bir şey katmaz ise ilin büyümesi, gelişmesi imkânsız olacaktır. Bu yüzden başta kamu görevlileri ve halk bütünleşip bir arada ilin sorunlarına çözüm bulmalıdırlar. Bu konuda Üniversitemize önemli görevler düşmektedir. Üniversite ayağı olmayan bir sanayi ya da tarım yok olmaya mahkumdur. Bu yüzden Üniversitelerin halk ile bütünleşip, onlarla entegre olması ilimiz sorunlarının çözüme kavuşmasında daha etkili olacaktır” dedi. 
Editör: Doğu Gazetesi