Türkiye’nin gündeminde olduğu gibi Erzincan’ın gündeminde de mahalli seçimler var.
Mahalli seçimlerde Erzincan’da üç partinin iddası olabileceği kabul ediliyor. O nedenle AKP, MHP ve CHP’nin ne miktar oy alacağı, Belediye Başkanlığını hangi partinin kazanacağı, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisine kimlerin seçilebileceği kamuoyunda konuşulup tartışılıyor.
Hangi siyasi partiden kimin Belediye Başkanı adayı gösterildiği daha önce belli olmuştu. Belediye ve İl Genel Meclisi adaylarıda seçim kurulu tarafından geçtiğimiz hafta Cuma günü ilan edildi. Geçici olarak ilan edilen aday listelerine yapılan itirazlar seçim kurulunda bugün karara bağlanacak.
Mahalli seçimlerle ilgili “Seçim takviminde” yer alan yasal işlemler devam ededursun. Siyasi partilerde de seçim hazırlığı seçmen ziyaretleriyle devam ediyor.
Öyle anlaşılıyorki; Erzincan’da mahalli seçimler özellikle Merkez Belediye Başkanı seçimi için AKP ve MHP arasında yoğun bir propaganda faaliyetine sahne olacak. Gerçi önceki seçime bakıldığında, AKP, Belediye Başkanlığı seçimini farklı kazanmıştı. Fakat gerek AKP, gerekse MHP’de aday belirleme sırasında bazı hoşnutsuzlukların ortaya çıktığı biliniyor.Acaba bu dalgalanmalar seçimi etkilermi, yada ne ölçüde etkiler bilinmiyor.
Bu konuda yorum yapmak için henüz erken olsa gerek.
Geçen seçimde, AKP, MHP ve CHP’nin Belediye Başkanı seçiminde aldığı oy sayısı şöyleydi:
AKP : 22.544
MHP         : 14.972
CHP         :   4.302
Bilineceği gibi bu sonuçlarla Erzincan Merkez Belediye Başkanlığını AKP’nin adayı Yüksel Çakır kazanmıştı.
Bu seçimde, Belediye Başkanlığı için, AKP aday olarak belirlediği Cemalettin Başsoy, MHP ise aday olarak gösterdiği Hamdi Karakaya ile giriyor.
Mahalli seçimlerden söz etmişken, atanmış Belediye Başkanları dışında 1948’den bu yana seçilerek Erzincan Belediyesinde görev alan başkanlar şöyle olmuştu.
Naci Gürkan                      : CHP
Nusret Bayındır               : DP
Refik Kurtoğlu                  : DP
Hüsamettin Atabeyli       : AP
Nedim Muradoğlu          : AP (iki dönem)
Refik Aras                          : CHP
Adnan Ercan                    : MHP - ANAP (iki dönem)
Talip Kaban                      : MHP (iki dönem)
Erkan Karamn                  : MHP
Mehmet Buyruk               : AKP
Yüksel Çakır                     : AKP
Kamuoyunda en fazla Belediye Başkanlığı seçimi konuşuluyorsada, mahalli meclislerin de çok önemli olduğu muhakkaktır. Gerek Belediye Meclisinin ve gerekse İl Genel Meclisinin bu şehrin ve bu şehir insanının Ekonomik, Sosyal, Kültürel hayatında, önemli fonksiyonu vardır. Erzincan ilinin ve Erzincan şehrinin her alandaki kalkınması ve gelişmesinde mahalli meclislerin katkısı söz konusudur. Ve bu meclisler onun için vardır. Meclisler yapılması planlanan icraatların karar organlarıdır.
Umarız siyasi partiler mahalli meclislere  aday belirlerken bu hususu dikkate almışlardır.