Evlilik müdahale, mücadele ve tartışma yeri değildir. Evlilik karşılıklı sevgidir, güler yüzdür, fedakârlıktır, vefadır. Ola ki istenmeyen tartışmalar olur, bazen susmak karşıdakine çok şeyler anlatır. Belki de nedametine neden olur. Hani büyüklerin bir sözü var, ‘’Biriniz taş ise diğeriniz kesek olsun.’’
Kadınlar işlenmesi zor mermer gibidir, gönülden işleyen ustalar ister. Erkekler ise munis bir kedi gibidir okşandıkça yumuşar, sakin bir hal alır. Evlilikte yatak, insanların ortak paydasıdır. Sırtınızı dönerseniz birici yıkım başlar yatağınızı ayırırsanız ikinci yıkım ve odanızı ayırırsanız üçüncü ve son yıkımlar başlar. Kavgalı halinizde dahi asla yatağınızı terk etmeyiniz. Acele işe şeytan karışır derler. Her ailede ufak tefek tartışmalar olur, bir anda kesip atmayınız. Biraz zaman birazda sabır ilacını ilave ediniz.
Aileyi teşekkül ettiren anne ve baba adayının da elbette ki bir eğitime bir kursa tutulması lazımdır. Bir okula başladığımızda, bir ihaleye girdiğimizde hatta bir milletvekili seçilirken dahi toplumun imtihanlarına tabi tutulursunuz. Her nedense bu kutsal ve hayati önem taşıyan evlilik için yeterlilik imtihanına tabi tutulmadık, eğitilmedik. Bir okulu, bir kursu bitirdiğinizde veya sürücü belgesi almak için imtihana tabi tutularak elinize bir belge verilir ve o belge ile otonuzu kullanabilirsiniz veya işinize başlayabilirsiniz.
Bir gelin adayı evlenebilmesi ve ailenin anası olabilmesi için, gerekli olan el işlerini, çocuk idaresini, tasarruf, israf, saygı, sevgi konularını ve karşılıklı dini sorumluluklar ve büyüklere karşı davranış kuralları hakkında en az bir ay olsun bir kursa tabi tutulmalıdır. Bu kurslar halk eğitim merkezlerinde, evlenmek için bir ön şart olarak getirilmeli, yeterlilik belgelerini almalıdır.
Aynı şekilde bir damat adayı da evlendiği zaman, aile reisi olmanın getireceği sorumluluklar, maddi ve manevi mesuliyetler ile psikolojik eğitim, otorite faktörleri. Ayrıca dini ve tasarruf konularında, sevgi, sempati ile sabır konularında bir kursa tabi tutulmalıdır. Keza evlendiğinde bir evi geçindirecek kadar maddi gücü ve sosyal bir güvencesi olduğuna dair bir belgesi olması bir ön şart olarak getirilmelidir. Böyle dengesiz evlilikler ortaya çıkarak her gün duyduğumuz çirkin olaylar, evliliği dağıtan boşanmalar, perişan olan çocuklar ortaya çıkmayacak veya cüzi bir hale gelecektir.
Bu konuda ülke çapında acilen, geniş çapta ve geniş kapsamlı halk eğitim merkezleri devreye girmelidir. Evliliklerde kan uyuşmazlığı ve sağlık raporu almak mecburiyeti vardır. Daha önemli ilk şart olarak ta halk eğitim merkezlerinde düzenlenen kurslar sonucu evlenebilme belgesi alma mecburiyeti kanunlaşmalıdır.
Ne olur vahşetleri dindirin. Toplayın kurşunları, toplayın bıçakları ve silin galiz küfürleri.