Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İbrahim Başar Önal, "İstemsiz olarak kontrol edilemeyen idrarı tutamama hali, kadınlarda ve erkeklerde görülmekle beraber kadınlarda 2 misli daha fazla gözleniyor." değerlendirmesini yaptı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Önal, obezite, hamilelik, zorlu doğumlar, ilerleyen yaş, menopoz, şeker hastalığı, demans, Alzheimer hastalığı, idrar torbasında sarkma, idrar yolu ve vajina enfeksiyonları, kullanılan bazı ilaçlar ve genetik faktörlerin idrar kaçırmanın nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.

Kadınlarda idrar kaçırmanın iki şekilde olduğunu belirten Önal, "Aniden gelen acil ve şiddetli tuvalete gitme ihtiyacı esnasında tuvalete yetişemeden istemsiz idrar kaçırma türüne ‘sıkışma tipi idrar kaçırma’ adı veriliyor. Ani idrara çıkma isteği, sık sık idrara çıkma, tuvalete ulaşamadan idrar kaçırma, sıkışma tipinin belirtileri arasında yer alıyor. Pelvik kaslarının zayıflaması, enfeksiyon ya da menopoz sonrasında bu tip idrar kaçırma görülebiliyor.

Stres tipi idrar kaçırma ise genellikle çok sayıda, zorlu ve müdahaleli vajinal doğum (normal doğum) yapan kadınlarda görülüyor. İdrar kaçırma, güldüklerinde, öksürdüklerinde, hapşırdıklarında, koşarken, atlarken veya bir şeyleri kaldırırken ortaya çıkıyor. Mixt tip idrar kaçırma ise her iki tipin birlikte olduğu süreç olarak ifade ediliyor. İdrar kaçırma, cerrahi veya cerrahi dışı yöntemlerle, ilaçla tedavi edilebiliyor." ifadelerini kullandı.

-"İdrar kaçırma tanısında jinekolojik muayene dikkatle yapılmalı"

Kanser, kalp hastalığı ve tip 2 diyabete iyi geliyor, İltihabı azaltıyor, Sarı Nokta Hastalığı riskini azaltıyor! Kanser, kalp hastalığı ve tip 2 diyabete iyi geliyor, İltihabı azaltıyor, Sarı Nokta Hastalığı riskini azaltıyor!

Önal, idrar kaçırmanın, kişide utanç ve gizleme dürtüsü yaratabileceğinden özellikle şüphe duyulduğunda hasta ifade etmese de "idrar kaçırma şikayetiniz var mı?" diye sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Hastadan iyi bir hikaye alınması gerektiğini aktaran Önal, "Hastalıklar, kullanılan ilaçlar, geçmiş doğum ve ameliyat hikayeleri sorgulanarak hastanın günlük işeme paterni öğrenilmesi gerekiyor. Hastanın idrar kaçırma şeklini iyi tarif etmesini sağlamak büyük önem taşıyor. Dikkatli bir jinekolojik muayene yapılarak stres halinde öksürterek hapşırtarak idrar kaçağı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda idrar testi ve idrar kültürü yapılarak enfeksiyonlar ekarte ediliyor. Gereğinde üroloji konsültasyonu ve ürodinami ile sistoskopi gibi tetkikler yapılıyor. -AA

Editör: Sena ERDOĞAN