Kediler temizlik konusunda da o kadar çok ileridirler ki, bir tuvalet ihtiyaçları olduğunda da uzaklaşır, toprak bir zemin bulur, patileriyle derince eşeler, oturup sıkıntılarını giderdikten sonra tekrar patileriyle üzerini örter Hatta öyle ki, koklayıp, koklayıp sonra tekrar örter. Bir duvar kenarına, idrarını yapan bir insan, bir kedi kadar titiz değil, üzerini topraklamıyor, kokuşmuş ve pis bir halde bırakıyor. Keza onlardan daha temiz ve titiz olduğumuzu iddia ediyoruz ama çoğumuz sofraya otururken ve kalktıktan sonra ellerimizi yıkamıyoruz, temizliğe dikkat etmiyoruz, hatta bir kedi kadar sporlarımızı yapmayıp sağlığımızdan şikâyet ediyoruz.
         En önemli meziyetleri de yol bulma içgüdüleridir. Hiç unutmam küçükken bir kedim vardı ardımdan hiç ayrılmazdı. Bahar ayı geldiğinde 15 kilometre uzaklıkta ki bir köy evine taşındık. Kedimi de göç arabasıyla birlikte götürdüm. Sanki köyde ikimizde çok sevinmiştik. Güz geldiğinde tekrar göçlerimizi yükledik, şehre taşınacağız ama bir türlü kedimi bulamadan, çok üzüldüm ve köyden ayrıldık. Şehir evine taşıdıktan sonra beş gün geçmişti ki bir sabah kapıya çıktığımda kapımızın önünde beleyen kedimi gördüm.
Daha sonra çok düşündürücü ve hikmet dolu bir olayın vuku bulduğunu o zaman anladım. Zira o kediyi köye götürdüğümüzde arabayla götürdük, dönüş yolunu bilmiyordu. O kedinin rasgele köyden çıktığını düşünün, insanlar gibi bir şehrin yollarını caddelerini köyün bahçelerini tarlalarını tanımıyorlar, kuzeye, doğuya, başka yöne de gidebilirlerdi. Derler ki onların anten görevini yapan bıyıkları var, yol gösteren yıldızları var, birde kendilerine verilen hikmet dolu yolları var. Bize verilen aklımızla övünürken ilk gittiğimiz bir yerleşim yerine tekrar gittiğimizde unuttuğumuz çok olmuştur. Nasıl oluyor da köyün dolambaçlı yerlerini, dağlarını aşarak, şehrin yoğun ve tehlikeli yollarını duvarlarını aşarak menzili verilen güdümlü bir roket gibi, sanki koordinatları hesaplayarak nokta hedefle bizim karmaşık mahallemizdeki ve karmaşık yol üzerinde ki evimizin kapısını nasıl bulabildi?
         Bu sevgi dolu ve sevgi bekleyen kedileri, acaba yönlendirerek, dolaştıran güç gökyüzüne yayılan sevgi sinyalleri mi, yoksa kırlangıçlar gibi yol radarları mı var? Keşke bizimde böyle sevgi sinyallerimiz olsaydı da hiç kimseye ziyan vermeseydik ve herkesin eline bir merhamet şemsiyesi verebilseydik. Bize verilen akıl nimetiyle türlü lütufların değerini bir bilebilseydik.