Midye denizlerde yaşayan, yassı solungaçlılar ailesinden, solungaçla solunum yapan, boyları 5 ila 60 cm arasında, yaklaşık 12-14 yıl yaşam süresi olan omurgasız canlı türüdür. Midyelerin çenetleri(kabukları) siyah, oval ve iki tarafı da birbiriyle aynıdır. Yaklaşık olarak 11000 midye türünün olduğu bilinmektedir. Denizlerde kıyıya yakın kesimlerde sert cisimlere, kayalıklara yapışarak yaşamaktadırlar.

Midyenin İçinde Ne Var?

Denizde yaşayan birçok farklı türe sahip canlı bulunmaktadır. Midye de denizde yaşayan bir canlı çeşididir. Solungaçlara sahip olan ve bu solungaçlar yardımıyla nefes alabilen, omurgasız bir deniz canlısıdır. Deniz ürünlere karşı ilgisi olan birçok kişi midyenin içindeki ne eti diye merak etmektedir. Midye protein açısından zengin bir deniz ürünüdür. Çoğu kişi midyenin içinde yer alan gıdayı et olarak algılamaktadır. Ancak et gibi algılanan bu besin et değildir. Midyenin içerisinde bulunan ve et gibi düşünülen bu besin aslında mantar, virüs, bakteri ve balık dışkısının ezilmiş şeklidir.

Midyelerde Üreme Nasıl Gerçekleşir?

Eşeyli üreyen midye nasıl bir canlıdır? Dişi midyeler ortalama 45000- 50000 yumurta yapabilirler. Su içinde dölleme yaparlar. Midyeler mevsimlerin belirli dönemlerinde kabuklarının renkleri değişiklik göstermektedir. Midyeler böylelikle bazen şeffaf, pembe, turuncu veya kahverengi olabilirler. Üreme dönemlerinde dişi midyeler pembe ve turuncu, erkek midyeler beyaz üreme döl salgısını suya bırakmaktadırlar. Bu salgılanan döl salgıları nedeniyle midyelerin adet gördüğü düşüncesi yaygındır. Ancak midyeler adet olmamaktadır. Bu dönemlerde midyelerin et oranları düşüktür. Bütün enerjilerini döllenmeye ve bir sonraki döllenme dönemi için harcamaktadırlar.

Midyeler Ne İle Beslenir?

Küçük canlıların olduğu yerleri beslenmek için seçen midye nasıl bir canlıdır? Midye besin açısından zengin olan yerler, lağımlı pis denizler ve çamurlu kısımları seçer. Paslı, mikroplu yerleri çok sevmektedirler. Midyelerin kendi organizmasında bulunan sedef sayesinde zararlı maddeleri inciye çevirirler.
Genellikle dubalar ve dubalardan sarkan halatlara yapışırlar. Kayalıklarda yaşarlar. Buralardaki küçük organizmalarla beslenirler.

Kirli yerlerde bulundukları için midyelerin içinde yüksek miktarda ağır metaller bulunmaktadır. Aşırı miktarda tüketimi civa zehirlenmesine neden olabilmektedir.

Filistin’e destek yürüyüşü yapıldı Filistin’e destek yürüyüşü yapıldı

DENİZ AROMALI ATIŞTIRMALIK SOKAK LEZZETİ: MİDYE

Midye Nedir : Midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalar. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ”midye” olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniz tarağı adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır.

Midye, ülkemizde hemen hemen birçok şehirde sokak lezzeti olarak kabul edilen ve sevilen yiyecekler arasında yer alır. Deniz ürünlerini sevenlerin vazgeçemediği midye çeşitli lezzetler ile buz gibi içeceklerin yanına uyum sağlar.
Daha önce hiç midye yemeyenlerin merak ettiği ne varsa; şimdi bu sayfada hepsine yanıt bulacağız. Evde midye ile lezzetli tatlar oluşturmak isteyenlere birbirinden doyurucu midye tarifleri de eklemeyi unutmadık. Tadını merak edenler, midyenin ne olduğuna dair bilgi almak isteyenler pür dikkat okuyacağınız güzel bir yazı hazırladık.

MİDYE NASIL YAPILIR, TEMİZLENİR?

1) TEMİZLEME YÖNTEMİ

•    Midyeyi temizlerken midyenin canlı olması gerekir.
•    Alınan ya da toplanan midyenin kapalı olması da tazeliği açısından önemlidir.
•    Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin.
•    Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın.
•    Midye nasıl temizlenir sorusunun en önemli yanıtı, midyenin iyice yıkanmış olmasıdır.
•    Sakalı çıkardığınız yerden bıçak sokun ve ikiye ayırın.
•    Kabuğu ikiye ayırırken dikkatli olmayı unutmayın. Kabuklar elinizi kesebilir.
•    Bir kap içinde tuzlu su hazırlayarak kesilen midyeyi bu suyun içinde bekletmelisiniz.
•    Tuzlu su içinde kalan midye, pişirim esnasında kadar tazeliği koruyacaktır.

Editör: Merve Kiraz