Düzenlenen programa Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Erzincan Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Recep Polat, Erzincan Sağlık İl Müdürü Dr. Mesut Turan, Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Oğuz Çetin, Bilim, Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Atanur Köseoğlu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hüseyin Erdem kamu kurum ve kuruluşların il temsilcisi ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saat kulesi önünde başlayan programda, teknolojinin artması ile insanların daha çok tembelleştirdiğini belirtenErzincan Sağlık İl Müdürü Dr. Mesut Turan;“ Bildiğiniz gibi 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla 81 ilimizde programlar düzenlenmektedir. İlimizde de bu anlamda “Hareket” adlı bir program düzenlenmiş olup burada bu programımızın startını veriyoruz. Hepimizin bildiği gibi yaklaşık 40 yıl öncesine kadar gerek dünyamızda, gerekse ülkemizi meşgul eden hastalıklar daha çok bulaşıcı hastalıklardı. Bunlar salgınlar şeklinde gelir, dünyamızda ve ülkemizde özellikle çocuklarda ölüme yol açar. Alışkın nüfuslarda sakat kalımlar oluşturur ve ciddi iş gücü kayıplara ve ülkelere mali yük getirirlerdi. Bunlar gerek, tıbbın gelişmesinde, gerek teknolojinin gelişmesinde, gerekse kişilerin bilinç düzeyinin artması ile bir şekilde yenildi ve dolayısıyla bu hastalıklar artık çok geri planlarda kaldı. Fakat gerek tıbbın tahmin edemediği metobolik hastalıklar ön plana çıktı ki bunlarla mücadele hem çok zor hem de ülkelere çok ciddi mali yük getirmektedir.
Bunların başında hareketsizliğin ve fiziksel aktivitelerin neden olduğu obezite gelmektedir. Bildiğiniz gibi teknolojinin artması insanları daha çok tembelleştiriyor. İnsanları daha çok hareketsiz hale getiriyor ve obezitenin oluşmasına neden oluyor. "Fiziksel aktivite ve egzersiz, bireyin sağlığını koruyan ve geliştiren, yorgunluğa ve hastalıklara karşı direncini artıran çok önemli bir faktördür. Ancak çağımızda teknolojide yaşanan gelişmeler, yaşam koşullarını kolaylaştırmış fakat daha stresli ve hareketsiz bir yaşam biçimini benimseyen bireylerin oluşturduğu toplumlar yaratmıştır. Bu nedenle yetişkinlere günde en az 30 dakika, 5-17 yaş grubundakilere ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmalarını öneriyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından Saat Kulesi önünden, Cumhuriyet meydanına kadar yürüyüş düzenlendi. Düzenlenen yürüyüşte Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan stantta katılımcılara karton ve bez şapkalar, tişört, balon, elma, su, broşür dağıtıldı. Ayrıca Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörleri tarafından egzersiz hareketler yapıldı.
Editör: Doğu Gazetesi