Kedi Eros'u tekmeliyerek katleden İbrahim Keloğlan mahkeme karşısına çıktı. Cumhuriyet savcısı esasa ilişkin mütalaasında sanığın cezalandırılmasını ve hükümle birlikte tutuklanmasını talep etti. Mahkeme ise sanığa iyi hal indirimi ile 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığa yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 

Yaşanan bu gelişmenin ardından ülkelerin hayvanlara zarar verilmesi durumunda uyguladığı cezalar gündem oldu. 

Hayvanlara zarar verilmesi durumunda hangi ülke ne cezası uyguluyor?

Türkiye

Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

Almanya

Almanya'da "makul bir sebep olmaksızın omurgalı hayvanların öldürülmesi" üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

İsviçre

İsviçre ihmalle işlenen hayvanlara zulmün cezasının üst sınırını 540 bin frank para cezası olarak öngörüyor. Ayrıca hayvanlara eziyet edenlerin altı aydan üç yıla kadar hapis veya günlük oranlara göre hesaplanan para cezasıyla cezalandırılmaları da yasada yer alıyor.

Fransa

Kamuya açık olsun ya da olmasın, evcil bir hayvana karşı ciddi zulüm eyleminde bulunmak, üç yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasıyla cezalandırılıyor. Eylemler sonucu hayvanın ölümüne yol açılması durumunda en çok beş yıl hapis ve 75 bin Euro para cezası veriliyor.

Belçika

Belçika'da hayvanları istismar edenler, kötü muamele edenler veya ihmal suçunu işleyenler ilk suçlarını takiben 5 yıla kadar hapis cezası ve 800 bin Euro'ya kadar para cezasıyla cezalandırılabiliyorlar.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık'ta hayvanlara eziyet suçu işlemenin azami cezası, 2021 yılından itibaren beş yıl hapis cezası olarak öngörülüyor.

Hollanda

Bir hayvanı öldürmek, istismar etmek, hayvanı ihmal etmek, hayvan dövüşü düzenlemek veya buna izin vermek gibi suçların üst sınırı beş yıl hapis cezası ve 90 bin Euro'ya kadar para cezası olarak değerlendiriliyor.

Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak? Kritik açıklama Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak? Kritik açıklama

ABD-New York eyaleti

Evcil bir hayvanı kasten öldürmek veya kasti olarak ciddi fiziksel yaralanmasına sebep olunması New York'ta "ağırlaştırılmış zulüm" başlığı altında toplanıyor. Cezası ise 5.bin Dolara kadar para cezası ve/veya 5 yıla kadar hapis cezası olarak öngörülüyor.

ABD-Arizona eyaleti

Bir hayvanı kasıtlı olarak zalimce ihmale, kötü muameleye maruz bırakmak Arizona'da 150 bin Dolar'a kadar para cezası ve/veya 1,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilen 6. sınıf ağır bir suç olarak nitelendiriliyor.

Kanunlar da çeviri yapılarak hazırlanan haber de çeviri hatası görülebilr. Ayrı zamanda kanunlarda değişiklik de olabilir.

Editör: Sena ERDOĞAN