Vergi Haftasındayız.
Her yıl kutlanmakta olan “Vergi Haftası” nın amacı toplumda vergi bilincinin yerleşmesini sağlamaktır.
Biliniyor ki; Vergi herşeyden önce Anayasal bir ödevdir. Nitekim Anayasanın 73. Maddesinde şöyle deniliyor:
“Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi vermekle mükeleftir. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.”
Olayın bu noktada, vergi yükünün adaletli dağılıp dağıtılmadığı, herzaman tartışma konusu olmuştur. Ama bir gerçek var ki; Devlet vatandaşa hizmet edebilmesi için gerekli olan kaynağı, vergi yoluyla vatandaştan temin edecektir. Kamu giderlerinin karşılanmasının sağlam yolu, yöntemi budur. Gelirlerin gideri karşılıyamadığı durumda, hükümetler borçlanmak suretiyle hizmet vermek yoluna gitmiştir. Onun içindir ki, günümüzde de devletin iç ve dış borç yükü gündemdedir. Ve borçlanmanın sıkıntısını yine vatandaş çekmektedir.
Toplumda vergi bilincinin yeterince yerleşmediğinden olacak ki, vatandaş sanki devlet bitmez, tükenmez hazinelere sahipmiş gibi, herşeyi devletten beklemiştir. Ama bu değirmenin suyunun nereden geldiğini pek aklına getirmez. Sanırız geçmişte ortaya çıkan ekonomik sıkıntılarda, kaynak olmadan harcama yapmanın payının olduğu daha iyi anlaşılır olmuştur. “Ayağını yorganına göre uzat” ata sözü hem vatandaşlar için ve hemde hükümetler için uyarıcı olmalıdır.
Vergi ödevi kutsaldır. Ayrıca Anayasal bir ödevdir. Öyleyse her mükellef yasalar çerçevesinde kazancının bir kısmını vergi olarak devlete verecektir. Tamamda; vergi olayında birde madalyonun öbür yüzü vardır. Oda; toplanan vergilerin her kuruşunun en verimli ve isabetli şekilde kullanılmasıdır. Çok iyi değerlendirilmesidir. Çar çur edilmesine asla izin verilmemesidir.
Bilinmelidir ki başta hükümetler olmak üzere, harcama yapan tüm kamu kurumları ve kuruluşlarının bu konudaki hassasiyeti, vatandaşın vergi verme şevkini artıracaktır. Ödediği verginin, hizmet olarak kendisine döndüğünden emin olan vatandaş, daha çok kazanıp daha fazla vergi vermek istiyecektir.