Teknolojik ev aletlerinin oldukça yaygın bir hale gelmesi pişirilen yiyeceklerin sağlık açısından ne derece güvenilir olduğu da oldukça tartışma konusu haline geldi.

Yıllardır birçok mutfakta yer alan mikrodalga fırınlar yerini hızla Airfryer’lara bırakmaya başladı. Fakat ikisi arasında sağlık, pişirme, lezzet ve işlevsellik açsından ne gibi farklar var bunu biliyormuyuz?

Bu soruya en net cevap niteliğindeki içeriğimizle aklınızdaki soru işaretlerini gideriyoruz.

Airfryer ve mikrodalga zararlı mı?

Mikrodalganın çalıştığı anda radyasyona neden olduğu ve yiyeceklerin bundan etkilendiği oldukça yaygın olan bir bilgi. Peki Airfryer’de elektrikle çalıştığı halde neden aynı tepkilere maruz kalmıyor? Üreticiler Airfryer’ın radyasyona neden olmayacağını ileri sürmekte. Aslında radyasyon üreten bu ürünün yiyecekleri nasıl etkilemediği kafaları karıştıran bir mesele. Buna cevap olarak ise hava fritözlerinin pişirme esnasında kızıl ötesi veya mikrodalga radyasyonu kullanmadığı belirtiliyor.

İşte uzmanların mikrodalga ve Airfryer hakkındaki karşılaştırması;

İşlevsellik:

Mikrodalga: Mikrodalga, elektromanyetik dalgalar kullanarak yemekleri pişirmeye ya da ısıtmaya yarayan bir cihazdır. Kullanıcıların önceden belirlediği süre ve güç seviyesine göre yemekleri hızlı bir şekilde pişirir veya ısıtır.

Airfryer: Airfryer, yemekleri havayı sıcak hava akımlarıyla dolaştırarak kızartan veya pişiren bir alettir. Yemeklerin yağ kullanmadan çıtır ve sağlıklı bir şekilde hazırlanmasını sağlar. Ek olarak, ısıtma ve çözme gibi işlevlere de sahiptir.

Pişirme Teknolojileri:

Cep telefonunu yenileyecekler için son çıkan android telefon önerileri Cep telefonunu yenileyecekler için son çıkan android telefon önerileri

Mikrodalga: Mikrodalga, elektromanyetik dalgalar kullanarak yemeklerin iç kısımlarını ısıtır. Bu nedenle, yemeklerin yüzeyleri genellikle çıtır veya kızarmış olmaz. Aynı zamanda mikrodalgada fırınlanabilecek, pişirilecek veya ısıtılabilecek daha çeşitli yiyecekler bulunur.

Airfryer: Airfryer, sıcak hava akımlarını kullanarak yemekleri dışarıdan kızartır veya pişirir. İç tarafı daha yumuşak ve dış tarafı çıtır yemekler yapabilmek için kullanılır. Kızarmış patates, tavuk kanatları, sebzeler veya kurabiye gibi çeşitli yiyecekler airfryer ile hazırlanabilir.

Tad ve Sağlık:

Mikrodalga: Mikrodalga, yiyeceklerin içini ısıttığı ve nemli tuttuğu için bazı yiyecekler mikrodalga için daha uygundur. Ancak kızartma veya çıtır yiyecekler mikrodalgada genellikle beklenen tadı vermez.

Airfryer: Airfryer, yüksek sıcaklıklarda kızartma işlemi yaparak yiyeceklere çıtır bir doku verir. Bu nedenle, kızarmış gıdalar için daha uygun bir seçenektir. Ayrıca, airfryer sayesinde yiyecekler daha az yağ kullanılarak ve daha sağlıklı bir şekilde hazırlanır.

Buradan çıkan sonuçla mikrodalganın daha çok yemeği ısıtma işlemleri için; Airfryer’ın ise  daha çok kızarmış, dışı çıtır içi yumuşak yemekler için tercih edildiğini ve her ikisininde yemek pişirme işlevinin bulunması fakat radyasyon konusunda sağlık açısından farklılıkların oluştuğunu anlamış bulunuyoruz.

Editör: Merve Kiraz