1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni trafik düzenlemesi sürücüler arasında büyük bir bilgi kirliliğine ve kafa karışıklığına yol açtı. Özellikle APP plakalar ve modifiye araç ekipmanlarına getirilen kısıtlamaların ardından, araç içi multimedya ekranlarının tamamen yasaklandığı yönündeki iddialar hızla yayıldı. Bu söylentiler ve ağır ceza yeme korkusuyla, pek çok araç sahibi sanayi sitelerinin yolunu tutarak ekranlarını söktürme telaşına girdi. Bu kafa karışıklığı sebebiyle sektör temsilcilerinden, sürücülerin yüreğine su serpecek net açıklamalar geldi.

Hangi Ekranlar Yasak Kapsamına Giriyor?

Yeni düzenlemenin temel felsefesi, tamamen sürüş güvenliğini artırmak ve sürücünün yoldaki görüş alanını korumak üzerine kurulu. Bu bağlamda, her multimedya sistemi ceza sebebi sayılmayacak. Yasaklı listesinde ilk sırayı; sürücünün ön cam görüşünü kapatan, torpido üzerine sonradan emanet gibi monte edilen ekranlar alıyor. Ayrıca, araç konsoluna entegre olmayan ve doğrudan çakmak girişine takılarak kullanılan taşınabilir multimedya cihazları da yasak kapsamında değerlendirilecek. Sürücünün dikkatini dağıtan ve görüş açısını daraltan bu tip eklentilere kesinlikle taviz verilmeyecek.

Orijinal Ekranı Olanlar Dikkat!

Peki kimler rahat bir nefes alabilir? Sektör yetkilileri, araçların fabrika çıkışında üzerinde bulunan orijinal ekranların hiçbir şekilde yasak kapsamında olmadığını önemle vurguluyor. Orijinal teyp yuvasına sonradan takılan, konsolla bütünleşik bir yapıda olan ve en önemlisi sürüş güvenliğini tehdit etmeyen ekranlar için herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak. Yani ekranınız orijinal ölçülerdeyse ve yola olan hakimiyetinize bir engel teşkil etmiyorsa, sanayiye gidip bu cihazları boş yere söktürmenize gerek bulunmuyor.

Kurallara Uymayanları Ağır Cezalar Bekliyor

Tüm bu uyarılara rağmen mevzuata aykırı donanımlarla trafiğe çıkmakta ısrar eden sürücüler için ise faturanın boyutu oldukça ağır. 1 Nisan tarihinden itibaren başlayacak olan sıkı denetimlerde, yasaklı ekran kullandığı tespit edilen sürücülere tam 21 bin TL idari para cezası kesilecek. Yaptırımlar sadece cebi yakmakla da sınırlı kalmayacak; kural ihlali yaptığı belirlenen araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek. Sürücülerin mağduriyet yaşamaması adına araçlarındaki sistemleri bu yeni kurallara göre acilen gözden geçirmesi gerekiyor.

Muhabir: Sümeyra İÇER