Adem KÜÇÜKKAYA

Erzincan'da otomobil ile motorsiklet çarpıştı 1 yaralı(VİDEO) Erzincan'da otomobil ile motorsiklet çarpıştı 1 yaralı(VİDEO)

Milyonlarca çalışanın gözü, yılın daha ilk ayında açlık sınırının altında kalan asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zamma çevrildi.

Yeni asgari ücretin ne olmasıyla ilgili işçi sendikalarından talepler yavaş yavaş gelmeye başlarken; işveren sendikası TİSK’te de asgari ücrete temmuz ayında yapılacak ara zamla ilgili çalışmalar başladı.

16 BİN TL’YE İŞARET EDİLDİ

Türk-İş verilerine göre, mayıs ayında açlık sınırının 10 bin 362 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 33 bin 752 TL’ye çıktı. Bir ailede 2 kişi çalıştığında asgari ücretin 16 bin TL olmasına yönelik bir talebe işaret ediyor.

Enflasyon tek haneye gerileyene kadar asgari ücretin yılda 4 kez güncellenmesi gerektiğini söyleyen DİSK, bu ücret belirlenirken de belli kriterlerin göz önüne alınması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, yüksek enflasyon nedeniyle sürekli azalan alım gücü, yıllar sonra ilk kez geçen sene asgari ücrete ara zam yapılmasına neden olmuştu.

Böylece 2022 Ocak’ta 4 bin 253,4 TL olarak belirlenen net asgari ücret, geçen sene temmuz ayında yapılan ara zamla 5 bin 500,3 TL’ye yükseltilmiş; 2023 Ocak ayında ise 8 bin 506,8 liraya çıkmıştı.

Ancak Türk-İş verilerine göre, 2022’de yılın ikinci ayında açlık sınırının altında kalan asgari ücret, bu yıl daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalmıştı.

Buna göre, 2023 Ocak’ta asgari ücret 8 bin 500 TL iken, aynı ay açlık sınırı 8 bin 864 TL’ye yükselerek asgari ücretin üzerine çıkmıştı.

Son seçimlerden önce asgari ücreti gözden geçireceklerine ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, net bir şekilde “Temmuzda asgari ücrete ara zam var” demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, temmuzda asgari ücrete zam yapılacağıyla ilgili net açıklamalarda bulunmanın yanında ne kadar olacağıyla ilgili rakam da vermişti.

Mayıs ayı başlarında “Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız” diyen Bilgin, “Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır” diye konuşmuştu.

Bilgin bu konuşmayı yaptığında 500 dolar 9 bin 750 TL’ye tekabül ederken, seçimlerden sonra dolar kurundaki artışın hızlanmasıyla bugün itibarıyla 500 dolar 10 bin 400 TL’yi aşmış durumda.

Editör: Adem Küçükkaya