Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Erzincan’daki çiftçilere dağıtımı yapılan Sururbey çeşidi kuru fasulyede hasat başladı. İlk taneler toprakla vedalaşırken, çiftçilerin ürün kalitesinden memnun olduğu gözlemleniyor.
Yalınca Köyü başta olmak üzere birçok noktada ekimi yapılan Sururbey çeşidinin verimliliği dikkat çekerken, bir diğer tescilli çeşit olan Işıl24 için de geri sayım sürüyor. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü (BKAE) tarafından geliştirilen ve tescili yapılan Işıl24 kuru fasulyesinin tarla kontrolleri tamamlanmak üzere. Uzmanlar, bu çeşitte de hasadın yaklaşık bir hafta içinde başlayacağını belirtiyor.
2024 yılı itibarıyla Erzincan genelinde 11.528 dekarlık alanda kuru fasulye ekimi yapıldı. Bu alanlardan toplamda 1.370 tonluk rekolte elde edilerek, hem çiftçilerin hem de bölge ekonomisinin yüzü güldü.
Yetkililer, TAKE projeleriyle birlikte bölgedeki tarım potansiyelinin daha verimli hale getirildiğini ve tescilli yerli tohumlarla üretimde kalite ile verimin arttığını vurguladı.





