Erzincan’da Güvenlik ve Asayiş Raporu: Suçlarda Düşüş, Denetimlerde Artış

Erzincan’da emniyet ve jandarma birimlerinin Ekim 2025 dönemine ait çalışmalarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, şehir genelinde suçla mücadelede önemli başarılar elde edildiği açıklandı. Toplantıda, terörle mücadeleden uyuşturucu operasyonlarına, trafik kontrollerinden göçmen kaçakçılığına kadar birçok başlıkta güncel veriler paylaşıldı.

Basın mensuplarını selamlayarak konuşmasına başlayan yetkililer, Erzincan’ın huzur ve güvenliğinin korunması için tüm birimlerin özveriyle görev yaptığını belirtti.

Terörle Mücadelede 1 Operasyon, 2 Şahıs Hakkında İşlem

Ekim 2025’te terör örgütlerine yönelik 1 operasyon gerçekleşti. Operasyon kapsamında 2 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

Asayiş Suçlarında Düşüş

Kişilere karşı işlenen suçlar:
2024 yılı Ekim ayında 201 olan olay sayısı, 2025’in aynı döneminde %8 azalarak 184’e düştü. Her iki dönemde de tüm olaylar aydınlatıldı ve aydınlatma oranı %100 olarak kaydedildi.

Mal varlığına karşı işlenen suçlar:
2024 yılında 42 olan olay sayısı, 2025’te %15 azalarak 36’ya geriledi. Bu olayların 35’i aydınlatıldı, 1 olayın aydınlatılması için çalışmalar sürüyor.

Aranan Şahıslara Yönelik Çalışmalar

Ekim 2025 döneminde haklarında çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan toplam 69 kişi, düzenlenen operasyonlarla yakalanarak cezaevine teslim edildi. Ayrıca ifade için aranan 196 kişi hakkında gerekli işlemler yapıldı.

Ruhsatsız Silahlara Karşı Etkin Mücadele

Ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığıyla ilgili yürütülen operasyonlarda;

  • 6 tabanca

  • 6 kurusıkı tabanca

  • 12 av tüfeği
    olmak üzere toplam 24 silah ele geçirildi. Konuyla ilgili 27 kişi hakkında adli işlem yapıldı.

Uyuşturucuyla Mücadelede Kritik Yakalamalar

Uyuşturucu imal ve ticareti kapsamında Ekim ayında 9 operasyon düzenlendi.

  • Gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı tutuklandı, 2’sine adli kontrol uygulandı.

Kullanıcılık ve diğer suçlar kapsamında 23 olay meydana gelirken, 41 kişi gözaltına alındı.

Operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu miktarları ise dikkat çekti:

  • 601 gram esrar

  • 306 gram bonzai

  • 3 gram metamfetamin

  • 901 gram eroin

  • 6.604 adet sentetik ecza

Toplamda 1 kilo 811 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Siber Suçlarda 116 Hesap ve Şahıs Hakkında İşlem

Siber devriyeler kapsamında; asayiş, terör, güvenlik ve siber suçlar dahil olmak üzere toplam 116 hesap/şahıs hakkında işlem yapıldığı bildirildi.

Trafik Denetimlerinde Yoğun Dönem

Trafik güvenliğini artırmak amacıyla yapılan denetimlerde önemli sonuçlar elde edildi:

  • 2024 Ekim’de kazalarda 9 kişi hayatını kaybetmişken, 2025 Ekim’de can kaybı yaşanmadı.

  • Denetlenen araç sayısı 56.845’e yükseldi.

  • Toplam 6.175 araca işlem uygulandı.

  • 363 ticari taksi denetlendi, 14’üne işlem yapıldı.

  • 251 okul servisi denetlendi, 13 servis hakkında işlem yapıldı.

  • 7 araca çakar kullanım denetimi yapıldı.

Göçmen Kaçakçılığı ve Düzensiz Göçle Mücadele

Erzincan’da “geçici koruma altındaki” Suriyeli sayısının 106 kişi olduğu açıklandı.

Düzensiz göçle mücadelede:

  • 6 operasyon gerçekleştirildi.

  • 1 organizatör tutuklandı.

  • 4 araca el konuldu.

  • Mobil göç noktası aracılığıyla 3.352 kişinin kimlik kontrolü yapıldı.

  • 5 düzensiz göçmen yakalanarak işlem yapıldı.

Kış Hazırlıkları ve Uyarılar

Yetkililer, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte şehir içi ve şehirlerarası yollarda gerekli hazırlıkların tamamlandığını belirterek, vatandaşları kış lastiği kullanımının önemine karşı uyardı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Kasım 2025’te başlayacak ve 15 Nisan 2026’da sona erecek.

Vatandaşlara, kış lastiğinin yanı sıra zincir, takoz ve çekme halatı gibi ekipmanları araçlarında bulundurmaları tavsiye edildi.

Toplantının sonunda Erzincan’ın huzur ve güvenliğinin korunması için çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanarak tüm güvenlik güçlerine teşekkür edildi.

Muhabir: Adem Küçükkaya