Boşanma kararı veren çiftler için, boşanma sonrası maddî, manevî tazminat, nafaka, velâyet gibi sorunların yanı sıra evlilik birliği süresince edinilen malların ne şekilde paylaşılacağı noktasında hukuk uygulaması da önemli bir hal alıyor.

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Muş'ta ekipler karlı yolları aşarak enerji nakil hattındaki arızayı onardı Muş'ta ekipler karlı yolları aşarak enerji nakil hattındaki arızayı onardı

Tarihte Roma Hukuku’nda da Osmanlı Hukuku’nda da evlenen ve boşanan eşlerin malları nasıl paylaşacağı ya da bu süreçte ne gibi haklara sahip olacakları hukuken çözülmesi gereken meselelerden biriydi.

Evlilik sözleşmesi Türk Medeni Hukuku’nda mal rejimi sözleşmesi şeklinde geçer. Bu sözleşme çokça karşılaşılan ve gelecekte yaşanabilecek mal paylaşımı problemlerini çözmeye yarar.

Evlilik sözleşmesi, evli veya evlenecek çiftlerin evlilik aşamasında ve gelecekte evliliklerinin bitmesi durumuna karşılık sıklıkla imzaladıkları bir sözleşme olarak tanımlanır. Evlilik sözleşmelerinin asıl önemi boşanma sonrası çiftlerin sahip oldukları malların paylaştırılması konusunda anlaşmaya varılmasına dayanır.

Evlilik sözleşmesi dört türe ayrılır; 

Mal ortaklığı: Çiftlerin bireysel veya kolektif olarak sahip oldukları tüm mallara evlilik sonrasında da ortak sahip olunması anlamına gelir.

Mal ayrılığı: Eşlerin kendilerine ait olan malları boşanma durumunda da korumasına denir. Bu türde çiftler karşı taraftan herhangi bir mal almayacağı gibi kendi malını da paylaşmaz. 

Paylaşımlı mal ayrılığı: Eşler kendi tasarrufundaki mallara yine sahip olur. Buradaki fark, aitliği belirlenemeyen mallar hakkında yapılan paylaşımdır. Bu mallar çiftler arasında bir denkleştirme yapılarak paylaştırılır.

Edinilmiş mallara katılma rejimi: evlilik sözleşmesi gereği duyulmadan yapılan paylaştırma türüdür. Evlilik birliği içerisinde elde edilen malların boşanma sonrası ortak olarak paylaşılmasına dayanır.

Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Evlilik sözleşmesi 3 koşulda yapılır;

Ehliyet: Evlilik sözleşmesi, yalnızca tam ehliyetli veya sınırlı ehliyetli kimselerce kurulabilir. Kısıtlı ve yaşı küçük kimselerse vasilerinin onayıyla bu sözleşmeyi yapabilirler.

Noterde Yapılma: Evlilik sözleşmesi ancak noterden alınacak onayla geçerli hale gelebilir.

İmza: Evlilik sözleşmesi, eşler arasında imzalanma zorunluluğu taşır. Eğer çiftlerden biri veya her ikisi ehliyetli değilse kendi yerlerine atanmış yasal vasiler imza atmak zorunda kalır.

Özetle mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama biçiminde yapılır. Başka bir makam, mal rejimi sözleşmesini onaylayamaz veya tescil edemez. 

Kimler Yapabilir?

Evlilik sözleşmesi ayırt etme gücüne sahip herkes tarafından yapılabilir. Evlenecek olan kişinin küçük veya kısıtlı olması halinde, küçük veya kısıtlı, yasal temsilcisinin izni ve gerektiğinde yasal temsilcisinin imzasıyla mal rejimi sözleşmesini yapabilir.

Ne Zaman Yapılabilir?

Mal rejimi sözleşmeleri evlilik içerisinde yapılabileceği gibi evlenmeden önce yani nişanlılık döneminde de yapılabilir.
 

Editör: Sena ERDOĞAN