HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Halkalı güneş tutulması, Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır.

Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Dünya nükleer enerjiye dönüyor Dünya nükleer enerjiye dönüyor

Güneş tutulması ne zaman, nerelerden görünecek (2)_1280x908

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN OLACAK?

2023 yılının ilk güneş tutulması 20 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşmişti. İkinci halkalı güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te gözlemlenecek.

GÜNEŞ TUTULMASI HANGİ ÜLKELERDE GÖZÜKECEK?

Parçalı Tutulma; Brezilya, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Belize, Meksika’nın doğu ucu, Amerika Birleşik Devletleri'nde izlenecek

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Ekim ayında gerçekleşecek Güneş tutulması Türkiye'den gözlenemeyecek.

TUTULMANIN ZİRVE NOKTASI 5 DAKİKA 17 SANİYE'DE!

Tutulmanın zirve noktası 5 dakika 17 saniye süreyle Nikaragua ve Kosta Rika kıyılarında yaşanacak. Halkalı güneş tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. Tutulmayı NASA'nın Youtube canlı yayınlarıyla ekranlara getirmesi bekleniyor.

Güneş tutulması ne zaman, nerelerden görünecek (1)_1280x854

Editör: Saliha Kara