Üzerinden yaklaşık seksen yıl geçen II. Dünya Savaşı’nın az bilinen gerçekleri akla hayale sığmıyor.  Altı yılı aşkın bir süre boyunca çok sayıda dikkat çekici olaya sahne olan savaşta akıllara durgunluk veren birçok olay yaşanıyor.

II. Dünya Savaşı'nın yarasa adamı
II. Dünya Savaşı sırasında Kaliforniya Eyalet Muhafızları 'yarasa adam' paraşütçüleri fikrini tasarladı. Kıyafet 'dalış kanatları' ile modifiye edildi. Kanatlar paraşütçülerin hızlarını ve inişlerini kontrol etmelerini ve paraşütlerini açmadan önce manevra yapmalarını sağlıyordu. Kanatlı paraşütçülerin havada süzülerek düşman ateşinden kaçması amaçlanıyordu.

Elmas hırsızlığı
askeri diplomat olan Yarbay Montagu Almanya'nın Hollanda'yı işgal edeceğini öngördü. Nazilerin Amsterdam'daki değerli elmaslarını ele geçirmelerini, onları bizzat çalarak önlemeye karar verdi. Monty, sivil kılığına girerek şehre gizlice girdi. Elmasların olduğu kasanın şifresini topladığı istihbaratı kullanarak çözmek için titizlikle çalıştı. Tam  Alman askerlerine yakalanıyordu ki  şifreyi çözdü ve elmasları  İngiltere'ye sağ salim ulaşmayı başardı.

Kadın keskin nişancılar
Savaş sırasında Fransa'nın Normandiya bölgesinde Alman ve Eksen yanlısı Fransız keskin nişancı kadınlar düşmanlarına göz açtırmıyordu.  Hatta İngiliz Mareşal Bernard Montgomery, birliklerini bu tehlikeli kadın keskin nişancılar konusunda uyardı.

Gökten yağan koyunlar
1936 yılında Mussolini'nin Habeşistan'ı işgali sırasında İtalyan birlikleri tehlikeli çaresiz 'dünyanın en acımasız yeri' olan Danakil çölünü geçerken bölgenin acımasız koşullarıyla karşı karşıya kaldı.  İtalyan Hava Kuvvetleri'ne ait yirmi beş uçaklık bir filo askerlerin üzerine gerekli erzakları bıraktı. Bozulmuş et erzaklarına çözüm olarakta paraşütle bölgeye koyun ve boğa indirildi.

“Günahta ve sevapta herkes aynı  sorumluluğa tabidir” “Günahta ve sevapta herkes aynı  sorumluluğa tabidir”

Uçan Tekne
Tehlikeli, hırs dolu ve olağanüstü denemelerini içeren savaşta İngilizler, pilot ve patlayıcılar da dahil olmak üzere tam donanımlı bir tekneyi bir uçaktan paraşütle atarak düşman limanlarına indirmeyi planladı. Planlanan tekne test edildi ve sağlıklı bir şekilde yere indiği gözlemlendi. Bunun üzerine İngiliz Savaş Bakanlığı'nın böyle bir icadı savaşta kullanmamaya karar verdi.


 

Editör: Sena ERDOĞAN