Çok küçük olmalarına karşın bir araya geldiklerinde ev ve yaşam alanlarında rahatsız edici bir görüntüye sebebiyet verebiliyorlar. Yiyecek, içecek, kıyafet ya da diğer eşyalar içerisinde bulunduklarında hijyen dışı manzaralara da davetiye çıkabiliyor.

Peki, evdeki karıncalardan nasıl kurtulurum? Karıncaları uzakta tutmak için neler yapabilirim? İlaç ya da kimyasal kullanmadan karıncaları uzak tutma yolları arıyorsanız işte yanıtlar!

·         Kabartma Tozu

·         Yosun Kumu

·         Elma Sirkesi

·         Nane Yağı

·         Kahve

·         Tebeşir

·         Portakal Kabuğu

·         Karabiber

·         Limon & Limon Suyu

·         Tarçın & Karanfil

1) Kabartma Tozu

Karınca yuvalarına karbonat dökün. Bu maddeye karşı hassas olan karıncalar, kabartma tozunun kokusunu aldıktan sonra bir daha evinize gelmeyecektir.

2) Yosun Kumu

Topraktan ve çeşitli deniz canlılarından elde edilen yosun kumu, karıncaları yok eden bir yapıya sahiptir. Yosun kumunu kapı kenarlarına ve gördüğünüz karınca yuvalarına döküp bir süre bekleyin. Karıncalardan ses seda çıkmayana kadar yosun kumunu temizlemeyin.

3) Elma Sirkesi

Elma sirkesi ile su karıştırıp karıncaları evinizden uzaklaştırabilirsiniz. Elde ettiğiniz suyu karınca yuvalarına ya da en sık gezindikleri yerlere dökün. Karıncalar sirke kokusundan anında kaçacaktır.

4) Nane Yağı

Karınca yuva girişlerine nane yağı dökerseniz, nanenin keskin kokusundan dolayı karıncalar bir daha o bölgeye gelmeyecektir. Böylece karıncalar evinizden çok uzağa gidebilir. 

5) Kahve

Evi basan karıncalardan nasıl kurtulunur sorusunun cevabının Türk kahvesi keyfinizde saklı olması sizi şaşırtmış olabilir. Karıncalar için kahve iyi bir önlem. Gün içinde kendinize ısmarladığınız Türk kahvesinin telvesini dökmeyin. Karıncaların yuvası için ayırın. Her bir karınca yuvası için bir kaşık kahve telvesi yeterli olacaktır.

Karıncalar için doğal kesin çözümler (1)_1280x853

6) Tebeşir

Karıncaların izlediği yolları tebeşirle çizip 1-2 gün bekleyin. Aynı işlemi karınca yuvasının çevresi için de deneyin. Tebeşirde bulunan maddeler, karıncaların sevmediği ve kaçtığı maddelerdir. Tebeşir ile karıncalara uzaktan el sallayabilirsiniz!

7) Portakal Kabuğu

En iyi Lip Gloss Önerileri En iyi Lip Gloss Önerileri

Portakal kabuğunu ince ince doğrayıp karınca yuvalarının girişine yerleştirdiğinizde, portakaldan çıkan toksik maddeler karıncaları uzak tutacaktır. Evinizde karınca sürüsü kendine mekan bulmuşsa hemen bir portakal ile bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.

8) Karabiber

Tane karabiberi bir miktar su ile karıştırın. Özellikle de bahçeye açılan kapılara ve balkon kapılarına bu suyu dökün. Karıncalar karabiberin kokusundan rahatsız olup kendi doğalarına doğru gidecektir.

9) Limon veya Limon Suyu

Karınca yuvalarına bir dilim limon bıraktığınızda, içindeki asitlerden dolayı karıncaları kısa sürede yok edecektir. Aynı işlemi limon suyu ile de yapabilirsiniz. Bir iki kaşık limon suyunu karınca yuvalarının girişine dökebilirsiniz.

Karıncalar için doğal kesin çözümler (2)_1280x853

10) Tarçın & Karanfil

Tarçın ve karanfil baharatları kokusu ve içeriğindeki bileşenler sayesinde karıncaları uzak tutmaya yarar. Çubuk tarçın ve karanfillerden oluşan kesecikler hazırlayıp karıncaların en çok gezindiği noktalara koyabilirsiniz.

Şekerli Gıdaları Kapalı Tutun

Şekeri seven karıncalar tatlı besinler etrafında gezecektir. Bu nedenle reçel, şeker kutuları ve şekerli yiyecekleri kapalı mekanlarda hatta poşetli şekilde muhafaza edin.

Çöpleri Düzenli Temizleyin

Mutfakta çöpü uzun süre tutmayın. Karıncaların sıkça gezdiği yerlerden birisidir çöp poşetleri. Bu yüzden çöpü işiniz bittiğinde hemen atmaya çalışın. Karıncaların yuva yaptığı boşlukları silikon veya tutkal ile de kapatabilirsiniz.

Yiyecekleri Saklayın

Karıncalar yiyecek aradıklarında en çok mutfakta aktif olurlar. Yiyecekleri hava geçirmez kaplarda veya buzdolabında saklayarak karıncaların ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Düzenli Temizlik Yapın

Ev içerisinde düzenli ve temiz bir ortam sağlamak, yiyecek artıklarını ve karınca çekici maddeleri azaltabilir. Yiyecek parçacıklarını, yere düşen kırıntıları ya da damlayan gıda sularını (meyve, içecek vs.) hızlı bir şekilde temizleyin ve düzenli olarak süpürün.

Karıncalar İçin Kesin Çözüm Nedir?

Karıncalara zarar vermeden onları evinizden uzak tutmanız mümkün. Bir sprey şişesinin içine su, sirke ve limon suyu ekleyip güzelce çalkalayarak bir karışım elde edin. Bu karışımı kapı eşikleri, mutfak zemini gibi karıncaların en sık gelebileceği yerlere düzenli aralıklarla sıkın ve bu bölümleri silmeyin. Bu karışımdaki koku karıncaları önleyecektir.

Karınca Gelmemesi İçin Ne Yapmalı?

Karıncaları temizlemek yerine onların eve gelmesini baştan önleyebilirsiniz. Bunun için 10 damla nane yağı ve suyu bir sprey şişesinde iyice çalkalayarak karıştırın. Karıncaların gelmesi muhtemel yerlere bolca sıkın. Hem eviniz mis gibi nane kokacak hem de karıncalar bu kokuyu sevmedikleri için sizden uzak duracaklardır.

Editör: Saliha Kara