Geçtiğimiz ay, kimlik bilgilerinin kaptırılması olayı ile ilgili bazı gelişmeler yaşandı. Bu işi yaptıkları ve vatandaşa değişik tutarda para ödedikleri belirlenen çete üyelerinden 3 kişi, çıkarıldıkları Erzincan mahkemeleri tarafından tutuklandı. Bu operasyon neticesinde gözaltına alınan 6 kişi ise adli kontrollü bir biçimde salıverildi. Erzincan'da bu konuyla ilgili olarak ilk etapta 52 kişi şikayetçi olmuş, Erzincan Adana ve İzmir'de bu konu ile ilgili operasyonlar yapılmıştı.  

kimlik kartı

KİMLİK BİLGİLERİ OPERASYONU SÜRÜYOR

Erzincan genelinde onbinlerce kişinin mağduriyetine sebep olan çete soruşturması bir yandan devam ederken diğer yandan da mağdurların ne yapacağı ile ilgili merak var.

Kimlik bilgilerini kaptıranların nasıl bir yol izlemesi gerektiğine ilişkin doğu gazetesi'ne bilgiler veren avukat Uğur Eraslan, bu tip davalarda dolandırılanların önünde 2 yol olduğundan bahsetti. İlk yol : “Hiç bir şey yapmamak.” Soruşturmanın adli makamlarca yürütüldüğünü dile getiren Eraslan, "hiç bir müracaatta bulunmayan vatandaş bu konudan yıllar sonra başına gelen herhangi bir olayda "Sosyal yardım almak için kimliğimi vermiştim, kimlik bilgilerim kopyalanmış, mağdurum." deyip yasal sürecin mağdur tarafında ve mağdur sıfatıyla taraf olabilir.“ dedi. 

Yapılan operasyonlarla insanların sosyal yardım alacakları vaadiyle kandırıldığının açık olduğunu belirten Avukat Eraslan, kimlik bilgisi koplayanan kişilerin, polis veya adliyeye herhangi bir müracaatta bulunulmasa bile bu konuda yürütülecek soruşturma sonucunda mağdur olduklarının tespit edileceğini ve yasal olarak herhangi bir mağduriyete uğramayacaklarını, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında mağdur sıfatıyla dosyalara taraf olacaklarını “ söyledi.

Yok olmaya yüz tutmuş halı ve kilimleri gelecek nesillere aktaracaklar Yok olmaya yüz tutmuş halı ve kilimleri gelecek nesillere aktaracaklar

Avukat Uğur Eraslan mağdurların önündeki diğer yolun ise "Şikayetçi olmak" olduğunu dile getirdi.  "Dolandırıcılık suçundan tutuklananlar hakkında, polis veya adliyeye giderek şikayetçi de olabilirler." diyen Uğur Eraslan, bu kişiler hakkında; kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi kullanılması ve yayılması , kişisel Verilenin Korunması Hakkındaki kanuna(KVKK) muhalefet ve banka ve bilişim Sistemleri kullanılarak nitelikli dolandırıcılık suçlarından işlem yapılabileceğini bildirdi. 

İkinci yöntemi seçen kişilerin soruşturma ve kovuşturma aşamasında kolluk birimleri, savcılık ve diğer adli makamlara zaman zaman zaman gitmek zorunda kalacaklarlarını belirten Eraslan kararın; kimlik kopyalanması olayının mağdur sandalyesinde oturanlar tarafından verileceğini ifade etti.

KİMLİĞİ KOPYALANANLAR DİKKAT !

Yukarıdaki mahkeme, polis, savcılık aşamalarıyla uğruşmak istemeyenlerin ise edevlet üzerinden kimlik ile ylapılabilecek işlemlere kısıtlama getirmeleri önem arzediyor. Herhangi bir şirket kurulmaması, ortaklık oluşturulmaması gibi kısıtlamaları e-devlet üzerinden kolayca kontrol edebilirsiniz. Ayrıca kopyalanan kimlik üzerinden herhangi bir banka üzerinden hesap açılıp açılmadığı, pa para gibi platformlarda hesap açılıp açılmadığının kontrol edilmesi önem arzediyor. Gene açılmış olması halinde bu hesaplardan yapılan para aktarımlarının dikkatle incelenmesi önem arzediyor. 

Editör: Mücahit Özdemir