Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), kamu kurum ve kuruluşları tarafından internet ortamında yayımlanan belgelere ve listelere ilişkin önemli bir düzenlemeye imza attı. Bugün Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte, kura ve sınav sonuçları gibi duyurularda vatandaşların kişisel bilgilerinin açıkça ifşa edilmesinin önüne geçiliyor. Kurulun aldığı karara ilişkin hukuki ve teknik detaylar, "Kişilerin Verilerin İnternet Ortamında Paylaşılması.pdf" belgesinde tüm idari kurumların uyması gereken kurallar çerçevesinde kamuoyuna duyuruldu.

Kararın Kapsamı Ve Muhatapları

Söz konusu ilke kararı; belediyeler, il özel idareleri, üniversiteler gibi kamu tüzel kişiliğini haiz tüm veri sorumlularına yönelik olacak. Kurumların resmi internet sitelerinde yer alan duyurularda bugüne kadar adayların T.C. kimlik numaraları, adresleri, telefon numaraları, sınav puanları ve anne-baba adları gibi detaylar herkesin erişebileceği şekilde yer alabilmekteydi. Yeni düzenleme ile geçerli ve hukuki bir kişisel veri işleme şartı bulunmadığı hallerde bu tür verilerin internette paylaşılmaması sağlanacak. Veri paylaşımının mevzuat gereği zorunlu olduğu durumlarda ise amaca yetecek minimum düzeyde veriye yer verilecek, geri kalan özel bilgilerin ise veri sorumluları tarafından mutlak suretle maskelenmesi gerekecek.

Dikkat: E-Beyan Sistemlerinde Üç Günlük Kesinti!
Dikkat: E-Beyan Sistemlerinde Üç Günlük Kesinti!
İçeriği Görüntüle

Vatandaşların Veri Güvenliği Sağlanıyor

Yeni düzenlemeyle birlikte vatandaşların kişisel verileri sıkı bir şekilde güvence altına alınıyor. Artık resmi kurumların ilan ettiği kura, sınav veya personel alımı sonuçlarında başkalarına ait kimlik ve iletişim bilgilerine liste halinde ulaşılamayacak. Sonuç sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden veya çift faktörlü doğrulama altyapıları ile yapılarak herkesin sadece kendi sonucunu görmesi sağlanacak. Öte yandan, idari kurumların internet sitelerinde geçmişte yayımlanan ve kişisel veri barındıran tüm eski listelerin de derhal kaldırılarak imha edileceği açıklandı.

Muhabir: Sümeyra İÇER