Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ev sahipliğinde Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi’nde icra edilen “Nusret-2025 Davet Tatbikatı” tüm hızıyla sürüyor. Uluslararası düzeyde yoğun ilgi gören tatbikat, hem Türkiye’nin mayın harbi konusundaki kabiliyetlerini sergiliyor hem de dost ve müttefik ülkelerle deniz güvenliği alanında iş birliğini güçlendiriyor.
Tatbikata ilham veren Nusret Mayın Gemisi, bundan tam 110 yıl önce Çanakkale Deniz Savaşları’nın kaderini değiştiren tarihi bir başarıya imza atmıştı. 7-8 Mart 1915 gecesi Yüzbaşı Hakkı Bey komutasında Erenköy Koyu’na gizlice döşenen 26 mayın, 18 Mart 1915’te İngiliz ve Fransız donanmalarına ağır kayıplar verdirerek İtilaf Devletleri’nin Boğaz’ı geçme planını bozmuştu. Bu kahramanlık, bugün dahi askeri tarih kitaplarında stratejik deha örneği olarak gösteriliyor.
Nusret-2025 Tatbikatı da bu eşsiz mirası yaşatmak, cesareti ve görev bilincini yeni nesillere aktarmak amacıyla düzenleniyor.
Uluslararası Katılım ve Rekor Düzeyde İş Birliği
31 Ekim’e kadar sürecek tatbikata, Türkiye’nin yanı sıra NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) unsurları ve toplam 24 ülkeden askeri personel katılıyor. Bunların arasında İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan, Romanya, Pakistan, Azerbaycan ve ABD gibi ülkeler mayın harbi unsurlarıyla fiilen yer alıyor.
Tatbikatın temel amacı, katılımcı birliklerin mayın harbinin planlama, icra ve değerlendirme konularında eğitimini sağlamak ve müttefik ülkeler arasında ortak harekât kabiliyeti geliştirmek.
Karadeniz Odaklı Eğitim ve Yerli Teknoloji Gururu
Tatbikatın dikkat çeken bölümlerinden biri de Karadeniz’deki güncel güvenlik risklerine yönelik eğitimler oldu. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan sürüklenen ve demirli mayın tehditlerine karşı özel tedbirler uygulamalı olarak işlendi.
Ayrıca Seçkin Gözlemci Günü kapsamında yerli üretim “Akıllı Dip Mayını” ilk kez deneme döküşüyle tanıtıldı. Bu gösteri, Türkiye’nin savunma sanayii alanında geldiği noktayı uluslararası katılımcılara gözler önüne serdi.
Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Birol Orak, tatbikat süresince Karadeniz’deki güncel tehditlere karşı geliştirilen yeni taktiklerin başarıyla uygulandığını belirterek, “Nusret ruhu, denizlerde hâlâ yol göstericimiz olmaya devam ediyor.” dedi.





