Fabrikada bu yıl şekerin hammaddesi olan şeker pancarı üretimi için, Erzincan Merkezle birlikte, Kelkit, Suşehri ve Şiran olmak üzere toplam 4 Ziraat Bölge Şefliğine bağlı olarak 88 köy, bin 979 çiftçi ailesiyle 180 bin ton pancar üretim kotası karşılığı 29 bin 650 dekar sahada sözleşmeli olarak pancar ekimi yaptırıldı.
Bu sahada elde edilecek pancar ürünü rekolte miktarı 150 bin ton civarında olacak. 2012 Yılında pancar eken üreticilere ürün karşılığı yaklaşık olarak 20 Milyon TL pancar bedeli ödemesi yapılacak.
Üreticilerin 2012 yılında ürettikleri ürünler, bölge şefliklerine bağlı 6 adet pancar alım merkezinde teslim alınarak Erzincan Şeker Fabrikası’na sevk edilecek. Ayrıca taşra bölgelerindeki üreticiler ürünlerini fabrika merkez kantarına doğrudan da teslim edebilecek. Erzincan Şeker Fabrikası’ndan yapılan açıklamada üreticilerin pancarlarını yapraksız, topraksız, çürükleri ayıklanmış ve başları düzgün kesilmiş olarak teslim etmeleri gerektiği, aşırı çamurlu, topraklı, yapraklı ve taşlı gelen pancarların pancar boşaltma ve temizleme makinelerinde arızalara neden olduğu ve bu durumda üreticilerin uzun süre beklemelerine ve mağduriyetine yol açtığı hatırlatıldı. Fabrikada şeker üretimi 5Ekim 2012 tarihinde başlayacak ve 24 saatte ortalama bin 850 ton pancar işlenecek. Pancar işleme kampanyası yaklaşık 78 gün devam edecek ve kampanya sonunda 20 bin ton şeker, 6 bin ton melas, 40bin ton yaş pancar posasının üretilmesi hedefleniyor.
Editör: Doğu Gazetesi