Yahudilik: En büyük onuncu dindir ve dünyada yaklaşık olarak 15 milyona yakın inananı bulunmaktadır. Yahudi nüfusunun en fazla olduğu ülke ise İsrail'dir. Yarısından fazlasını Yahudilerin oluşturduğu İsrail nüfusunun geri kalanını Müslümanlar ve Hristiyanlar oluşturur. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 5 milyona yakın Yahudi yaşamaktadır.

Bir dönem yapılan Yahudi soykırımında kaçanların Fransa'ya sığınmasından ülkede yaşayan Yahudi sayısı oldukça fazla. Peki, Yahudilik nedir? İşte detaylar...

Yahudilik nedir?

Yahudilik, Yahudi milletinin kurallarını, kültür, medeniyet ve inanışlarını içeren bir dini yapı. Bu dini evrensel dinlerden ayıran özelliği etnik bir din olması. . Yahudilerin çoğu İsrail'e yerleşen İsrailoğulları'nın soyundan geldiklerine inanırlar. İsrailoğulları'nın ortak soyu İbrahim'e kadar uzanır.

Yahudilik; Ortodoks, Muhafazakâr, Reformist, Hümanist Yahudilik ve Yeniden Yapılandırıcı olmak üzere beş ana mezhebe ayrılıyor. Her mezhepte ise inanç ve kurallar farklılık gösteriyor. Yahudiler, genel olarak İbrani dinlerine ait olan beş kutsal kitabın hepsinin Tanrı tarafından sadece Musa Peygamber'e indirildiğine inanıyorlar. Onların inanışına göre ilk peygamber İbrahim arkasından Musa, en son peygamber ise Malaki'dir. Yahudilik dini inanışına göre Tanrı ile insan arasında herhangi bir aracıya gerek yoktur. Yahudilerin kutsal kitabı olan Tevrat'ta Tanrı'nın  eşi, benzeri olmadığı ve tek olduğu ısrarla vurgulanır.

Siyonizm nedir?

Adı Yahudilikle beraber sürekli duyulan siyonizm, ideolojik bir fikir hareketi olarak tanımlanabilir. Sadece bir ideolojiye bağlı kalmaz arkasında da pek çok ideoloji barındırır. Bu fikir hareketi, Yahudi milliyetçiliğini esas alır ve İsrail topraklarında yeniden bir Yahudi devletinin kurulmasını ister.

Tunceli’de köylüler yörenin geleneksel lezzeti "orcik"in yapımına başladı Tunceli’de köylüler yörenin geleneksel lezzeti "orcik"in yapımına başladı

İsrail’i milli yurt olarak benimseyen Siyonistler, İsrail güvenlik tehditlerinde de önemli rol oynarlar. Siyonislerİbrnice dilini konuşurlar. Daha sonra ise  bu dil ülkenin her yerinde kullanılmaya başlanarak kültürel ve politik bağları güçlendirmiştir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu