Bugün Başbağlar katliamının 20. Yıl dönümü.
        5 Temmuz 1993 günü Kemaliye ilçemizin Başbağlar köyünü basan teröristler , köydeki masum ve silahsız insanları köy meydanında toplayarak üzerlerine ateş açmış 33 insanımızı hunharca şehit etmişti. Bu menfur olay her yıldönümün de Başbağlar ‘da düzenlenen törenlerle anılmakta, olay lanetlenmektedir.
       Başbağlar olayı, sadece hiçbir terör olayına karışmamış günahsız insanların katledilmesiyle kalmamış, Başbağlar köyü yakılmış, köy bir harabeye dönmüştür.Başbağlar katliamı yazılı ve görsel basında günlerce yazılıp çizilmiştir. Sivas olaylarıyla ilgi kuranlar olmuştur.
       Başbağlar katliamı ile ilgili araştırmalar göstermiştir ki ; olay planlanmış ve uygulanmış bir vahşettir. Aynı zamanda Erzincan‘da huzursuzluk, kargaşa yaratmayı amaçlamıştır. Katliamdan ölmüş gibi yaparak canını kurtaran bir köylü olayı şöyle anlatıyor : “Köyün tüm erkeklerini bir araya toplayan teröristler, bir bucuk saat propaganda yaptılar… Sonra ellerindeki makineli tüfeklerle ölüm kustular...Şehit olan masum insanların feryatları ve atılan kurşunların çıkardığı gürültü Munzur dağlarında yankılanıyordu… Katliam sonrası şehitlerin üzerinde ve etrafında tam 550 mermi kovanı bulundu..Kanlı baskının bilançosu : 29 kişi kurşunlanarak, şehit edilmiş : biri çocuk, biri kadın 4 kişi evlerinin için de diri diri yakılarak şehit edilmiştir.. Köyde bulunan tüm evler ve araçlar yakılmıştır… “
     Başbağlar katliamında hayatını kaybedenler arasında, İstanbul‘dan köylerine gelmiş olan Kemaliyeliler de vardı.. Ayrıca katliam sonrasında köydeki kadınlar ve çocuklardan bir kısmı İstanbul’daki akrabalarının yanlarına gönderildi.. İstanbul’daki Kemaliyeliler bir bildiri yayınlayarak olayı protesto ettiler.. Bildirinin bir bölümünde şöyle denilmiştir:
  “ Bayrağın, vatanın, cumhuriyetin yılmaz bekçisi, ve demokrasinin savunucusu, milli ve manevi birliğini yitirmeden, çağdaşlaşmayı başarabilmiş Türk ulusunun bir parçası Kemaliyeliler, Devlete olan sonsuz güven bağlılıkları içinde her türlü yasal mücadeleyi verecek, ne Bayrağın inmesine ne ezan sesinin susmasına izin vermeyeceklerdir” 
     Başbağlar katliamı milletvekillerinin verdiği önergelerle T.B.M.M taşınmıştır. Meclis araştırma komisyonu kurulmuştur sanıklarla ilgili davalar yıllarca devam etmiştir.Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen, Başbağlar katliamının acısı yüreklerden silinmemiştir. Her hatırlayışta yürekler burkulmuştur. Burkulmaya da devam edecektir.
    Başbağlar ‘da hunharca katledilen Kemaliyeli hemşerilerimize, bu vesileyle bir kez daha rahmet diliyoruz.