Şehrimiz modernleşme yolunda hızla ilerliyor. Cadde ve sokaklara inşa edilen lüks iş yerleri, kentsel dönüşümler, yollara, kaldırımlara döşenen kilit ve andezit taşları, asfalt yollar şehrimizin cehresini değiştiriyor. Yeni bir ilkbaharın sevinciyle yeşil, özgür ve rengârenk bir hayat başlıyor. Dört yol merkezine ve yol refüjlerine yeniden rengârenk çiçekler dikiliyor. Bir zaman sonra yenileriyle değiştirilecekler. Keşke bu nadide hiç çiçekler ayaklar hiç ezilmeseydi.

Bütün bunlara rağmen, şehrimizin ana caddelerine bir yabancı gözüyle bakınız, şehirlerarası yollardan kötü durumdalar. Halen daha tamiratı beklenen yamalı görüntüler, kaldırımlarda tarihi eser gibi bekleyen eskimiş,  reklam panoları. Özellikle her gün yüzlerce insanın geçtiği devlet hastanesinin önündeki eski ve köşelerinden ayrılmış bir reklam panosu var. Bu güne kaç kişinin canını yakmış ki, köşelerine küçük sünger yastıkçıkları bağlamışlar.

Dört yol kaşağının dört bir taraftan yayaların kontrolsüz geçişlerini önleyen, şehrimize güzel bir estetik veren halkalı zincirler kaldırılmış kaideleri söküntü ve basit bir halde beklemektedir. Halit Paşa, Ordu caddesi ve Fevzi Paşa caddelerinin orta refüjleri olduğu halde, nedense bu güne kadar 13 caddesine de orta refüjlerinin yapılması hiç kimsenin aklına gelmemiştir.

Yağmur yağıyor benimle birlikte beş altı kişi yaya çizgisinden karşıya geçmek için bekliyoruz. Sürücüler yaya geçiş çizgisinden fırsat vermeden son hızla geçiyorlar. Öyle ya, sırtları kuru ve rahatlar, oturduğu yerde gidiyorlar, ne kadar da bencillik sarmış bu insanları. Yayalar da caddelerden karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerini pek kullanan yok gelişi güzel karşıya geçiyorlar. Bu yüzden her yıl refüjlere dikilen o narin çiçekler de çiğnenerek yolak oluyor, emekler boşa gidiyor. Sürücülerde yayalarda trafik kaidelerini göz ardı etmekteler. Hatta bir defasında yaya çizgisinden geçmekte olan yaşlı bir adam son anda kurtuldu, üstelik sürücü de küfrederek uzaklaştı.

Bu hususta her dönem yenilenerek refüjlere dikilen çiçeklerin yerine orta refüjlere kalıcı küçük yeşil çitler dizilmesi.  Bütün reklam panolarının da ana caddelerin refüjleri üzerine alınarak hareketli ve ışıklı ilan panoları yapılması. Ana dört yol kavşağındaki halkaların yeniden dizayn edilmesi veya başka bir sistem yapılması, şehrimize yeni bir görsellik kazandıracağı düşüncesindeyim.

Birde şerimizin dört yol ve çevresini yayalaştırma, büyük projesi var. Acaba diyorum çevreye bırakılan otoların park alanları nasıl giderilecek. Diğer taraftan yerli yabancı sürücüler lokantaların, dükkânların önlerinden otolarıyla geçerken ihtiyaçlarını karşılıyorlardı, yapacakları alışverişler merkez esnafını ne oranda etkileyecek. Zira insanlar, otolarının en yakınlarında işlerini tamamlamak ve arabalarının en yakınlarında görme psikolojileri var. 

Takdir daha iyisini bilen yetkililerindir.