Engelsiz Sanat Birliği ve Yön Sanat Atölyesince, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Erzincan’da "Engelsiz Sanat Ödülleri Töreni" düzenlendi. Erzincan Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.


Gece ile ilgili bilgi veren Yön Sanat Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Öksüz, engellilerin yanı sıra sosyal anlamda da engellenen çocuk ve gençlerle profesyonel sahne sanatları çalışmaları yaptıklarını dile getirerek, toplumsal barışa katkı sağlamak ve ülke genelinde farkındalık yaratmak amacı ile organize ettikleri Engel ’siz Sanat Ödüllerinin bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştirdiklerini söyledi.


Programda konuşma yapan, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla konuşmalar yaparak günün anlam ve önemine vurgu yaptılar.


Ardından kürsüye gelen Erzincan Valisi Ali Arslantaş, konuşmasına Merhum Âşık Veysel’in sözleri ile başladı. “Beni hor görme kardeşim. Sen altınsın, ben tunç muyum. Aynı vardan var olmuşuz. Sen kalemsin, ben uç muyum”


Konuşmasını sürdüren Erzincan Valisi Ali Arslantaş, “Varlıkların en üstünü, en şereflisi olan insanların renklerine, ırklarına, fiziki yapılarına, sağlam veya engelli olduklarına bakmadan, insana insan olduğu için değer vermeliyiz. Unutmayalım ki engelli kardeşlerimizin yaşadığı sorunlar yalnız kendilerinin değil ailelerinin, çevrenin, toplumun kısacası tüm insanların sorunudur. Özellikle insanın yetişmesinde omuzlarında büyük bir yük olan başta öğretmenlerimiz olmak üzere toplumun her bir ferdi engelli kardeşlerimize yaklaşım noktasında örnek olmalı ve toplumda farkındalık duygusu oluşturmada büyük gayret sarf etmelidir. Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın ‘’Harabat ehline hor bakma zahit, Defineye malik viraneler var.’’ dizelerinde ifade ettiği gibi dış görünüş bakımından önemsenmeyen pek çok kimse zengin gönül yapısıyla Allah katında çok değerli olabilir. İnsanımıza Yunus’un deyimiyle ‘’Yaradılanı severim, Yaratandan ötürü’’ anlayışıyla yaklaşmalıyız.


Yaratıcıdan neşet ederek yaratılmışlara doğru yöneltilen merhamet değeri, insanların yaşamında ayrı bir anlam ifade eder.

Hz. Peygamberin gözleri görmeyen bir sahabi olan Abdullah Ümmi Mektum’u Medine dışına çıktığı zamanlarda vekil olarak bırakması engelli kardeşlerimize verdiği değerin en somut kanıtıdır.


Şunu biliyoruz ki engelli olmak bir noksanlık değildir ve toplumdaki her birey hayat süreci içerisinde engelli olabilir. Önemli olan engelli vatandaşlarımızla ilgili önce zihinlerimizdeki engelleri ortadan kaldırmak ve onların günlük yaşantılarında hayatlarını kolaylaştıracak tedbirleri almaktır. Engelli vatandaşlarımıza fırsat verilmesi halinde ekonomik, sosyal, kültürel, spor ve benzeri her alanda üstün başarılara imza attıklarını görmekteyiz. Ekim ayında Ampute Millî Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu.


Engelli kardeşlerimiz hepimizi gururlandırdı. Bu başarı hikayesinde bir kez daha gördük ki ön yargılardan uzak bir şekilde insanımıza fırsat verildiğinde tarihi başarılar kazanabiliyoruz.


Bu açıdan bizler, onların her alanda sahip oldukları potansiyellerini ortaya çıkarmak ve onları toplumla bütünleştirmek için elimizden gelen bütün gayreti göstermeliyiz. Onların kamu-özel her alanda hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirleri almaya devam etmeliyiz.


Engelli öğrencilerimizin hayatın akışı içinde umutsuzluğa kapılmaması, özgüven kazanması noktasında okullarımızda düzenlenen etkinliklere katılması bizler için çok anlamlı ve değerlidir.


Eğitimde kritik dönemler vardır. Bu dönemlerde engelli yavrularımızın eğitiminin aksaması, ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur. Bu nedenle engelli öğrencilerimizin üretim çarkının öznesi olmasını istiyorsak yetenekleri doğrultusunda eğitim stratejisi belirlemeliyiz. Engelli öğrencilerimizin eğitim ve öğretiminde geçmiş yıllara göre çok ileri sevideyiz. Ama yine de yeterli görmüyoruz.


Kıymetli engelli kardeşlerim hepiniz bizim için çok değerlisiniz. Sizlerin daha iyi koşullarda yaşaması için Valiliğimiz ve ilgili kurumlarımız projeler üretmeye, çalışmaya devam edecektir.


Ülkemizde yaklaşık 9 milyon engelli bireyimiz var. Bu nedenle engelli yurttaşlarımızın sorunlarını görmezden gelmek sorunları göz ardı etmek toplumun büyük bir kesimini yok saymaktır.


Günümüzde engelli kardeşlerimize daha iyi imkanlar sunmak amacıyla birçok yenilikler ve yasal düzenlemeler yapıldığını görüyoruz.


Engelli vatandaşlarımıza yönelik bakım hizmetleri, engelli bireyleri bulunan ailelere maaş bağlanması, özel eğitim kurumlarının sayılarının artırılması, kamuda istihdam eden engelli vatandaşlarımızın çoğalması insan haklarına saygılı demokratik devlet geleneğimizin tezahürüdür. Engelli vatandaşlarımıza sosyal beceri ve meslek edindirmeye dönük projeler birçok ilimizde olduğu gibi Erzincan’da da uygulanmaktadır ve bundan sonra da kapsamlı bir şekilde devam edecektir.


Ben bu duygu ve düşüncelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ödül alacak kardeşlerimi tekrar tebrik ediyorum. Tüm engelli kardeşlerimi sevgiyle muhabbetle selamlıyorum” dedi.


Konuşmaların ardından engelli gençler ve öğrenciler tarafından çeşitli etkinlikler sergilenerek, Spor Sanat ve İş dünyasında engelli bireyler için katkıda bulunanlara yönelik 4. Engelsiz Sanat Ödülleri takdim edildi.

Editör: Doğu Gazetesi