9. sınıfa başlayan ''Ortaokul, imam hatip ortaokulu veya herhangi bir ortaöğretim kurumunda bir sene kalmış'' bir öğrenci istediği bir meslekle alakalı bir işyeri ile sözleşme imzalayarak Mesleki Eğitim Merkezlerine başlayabileceğini ifade etti.

Öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerinde haftada bir gün okulda eğitim aldığını;4 veya 5 gün işyerinde çalışarak mesleğini öğreneceğini söyledi. Ayrıca öğrencilerin 9. sınıftan itibaren asgari ücretin en az % 30'unu düzenli maaş olarak alabileceklerini bildirdi.

3 yıllık eğitimin sonunda alanında yeterlilik sınavına girerek Kalfalık Belgesi alabilecekler.1 yıl daha eğitime ve iş yerine devam ettiğinde gireceği yeterlilik sınavında başarılı olmasıyla Ustalık Belgesi alabilecek. Yine Mesleki Eğitim Merkezlerinden mezun olan öğrenciler isterlerse Açık Öğretim Lisesi'nden isterlerse yüz yüze fark derslerini alarak lise diploması alabilecekler.

Aziz Gün, 2023 eğitim vizyonunda mesleki eğitime büyük önem verildiğini ifade ederek her yıl bu kurumlarda üretilen ürünlerin sergilendiği fuarların düzenleneceğini; mesleki eğitime ilgiyi artırmak için ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenleneceğini; mezun olan öğrencilere sertifikalı eğitim verileceğini ifade etti. Ayrıca başarılı öğrencilere eğitimlerine devam ederken veya mezuniyetten sonra mikro kredi sağlanarak mesleki başarıları desteklenecek.

Yine 2023 Eğitim Vizyonunda mesleki eğitim alan öğrencilere özel burs imkanı verileceğini, yüksek öğretime geçişlerinin desteklenmesinin mesleki eğitim ve ülkemiz açından umut verici olduğunu ifade etti.

Editör: Doğu Gazetesi