Milletvekili Sebahattin Karakelllle açıkladı : İl özel İdaresinin geçtiğimiz yıl “CP Group” dan satıl alıp Et – Balık Kurumuna devrettiği tesislerin yeniden faaliyete geçebilmesi için gerekli olan ödenek, 2013 yılı bütcesine konulmuş.
Hatırlanacağı gibi; Kurduğu tesislerde tavuk kesimi ve pazarlamasını yapan, Organize Sanayi Bölgesindeki CP’nin kapanması ile, Erzincan’daki büyüklü küçüklü 100 kadar kümes atıl kalmıştı.
Oysa hemşehrilerimizin milyonlarca liralık yatırımla gerçekleştirdiği kümeslerin Erzincan ekonomisine önemli ölçüde katkısı vardı. Ayrıca istihdam sağlıyordu.
Kuşkusuz CP Group’un faaliyetini tatil etmesi ile ortaya çıkan durum Erzincan için kayıptı. Kümes işletmecilerinin mağduriyeti söz konusuydu. Kümeslerde üretim yeniden başlamalıydı. Sorunun çözüme kavuşturulması için girişimler yapılıyordu.
İki yıldan bu yana devam eden arayışlar, Sayın Bakan Binali Yıldırım’ın devreye girmesiyle, olumlu yönde gelişti. Soruna çare bulunmasının yolu açıldı.
Bulunan formüllerle, Canpi’nin tavukçuluk işletmesi tesisleri Özel İdare tarafından satın alındı. Ve yeniden faaliyete geçirilmesi kaydıyla Et – Balık Kurmuna devredildi. Ne var ki kurumun kombina’yı yeniden çalışır duruma getirebilmesi için, yatırım yapması, tesisi modernize etmesi gerekiyordu. Ve bu işler için gerekli olduğu hesap edilen 21 milyon Tl. ‘lik ödeneğin teminine ihtiyaç vardı. Olayın başından beri takipcisi olan Sayın Bakan Binali Yıldırım’ın ilgisi ve katkısı ile tesisin hizmete sokulmasını sağlayacak ödeneğin 2013 yılı bütçesine konulduğunu, Milllletvekilimiz Sebahattin Karakelle açıkladı. İfade edildiğine göre; Tavukçuluk kombinası faaliyete geçtiğinde, Doğu ve Güneydoğudaki işletmelerin en büyüğü olacak. Öyle ki; Kombinada saatte 9.000 bin kesim yapılabilecek. Sayın Bakan Binali Yıldırım’ın girişimleri ve İl Özel idaresinin katkıları ile elde edilen gelişmelerin, 100 civarındaki kümes işletmesinin üretime geçerek il ekonomisine kazandırılmasının önemli bir kazaç olacağı muhakkaktır.
Bu konuda görüşünü aldığımız, olayın başından beri meydana gelen gelişmeleri yakından takip eden “Erzincan Tavuk Yetiştiriciliği Birliği Başkan’ı Aydın Kökhan, bu noktaya gelinmiş olmasının sevindirici olduğunu ifade ile şunları söyledi:
Et – Balık Kurumu yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerde; mevcut tesisin kesim kapasitesinin düşük olduğu, ayrıca makinaların kullanılmış olması nedeniyle, ileride aksaklıklar meydana gelebileceği belirtildi. Telafisi zor durumların olmaması için, tesisin geniş bir revizyona ve yenilemeye ihtiyacı olduğu anlaşılmış oldu.
Bu görüş çerçevesinde, saatte 9.000 kesim kapasitesine sahip bir tesisin gerçekleştirilmesi için gerekli hazırlıkların yapıldığını Sözlerine ekleyen Kökhan, en kısa zamanda ihaleler yapılıp tesis yenilenirse, 2013 yılının ikinci yarısında faaliyete geçebileceğini belirtti. Kurulması planlanan geniş kapasiteli kombina’nın Erzincan ve Doğu Anadolu bölgesi tavukçuluğuna önemli katkı sağlayacağı, Erzincan’ı bölgenin tavukçuluk merkezi durumuna getireceğine dikkat çekti.
Birlik Başkanı Aydın Kökhan, konu ile ilgili sözlerini şöyle tamamladı: “İki seneyi aşkın zamandan bu yana devam eden çalışmaları yakından takip edip müsbet sonuca ulaşılmasında büyük emeği bulunan Sayın Bakan Binali Yıldırım’a, Sayın Milletvekili Sebahattin Karakelle’ye, çalışmayı yürüten İl Özel İdaresine ve Et – Balık Kurumu yöneticilerine tavukçuluk sektörü adına teşekkür ediyor, Allah razı olsun diyorum.”