Tarihçiler Erzincan’ın en eski kültür merkezlerinden biri olduğunu ifade eder. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunması dolayısıylada, aynı zamanda ticari bir merkez olarakda belirtilir.
            Erzincanımız; tarihi ve kültürel zenginlikleri yanında, doğal güzeliklerede sahiptir.
            Ne varki bu denli köklü bir geçmişe, yer üstü ve yer altı zenginliklerine sahip olan Erzincan, geçirdiği felaketler dolayısıyla, çok büyük maddi ve manavi kayıplara uğramış. Hakettiği yere gelememiştir. Sürekli göç veren bir il olma durumunda kalmıştır. Yakın bir geçmişe kadar tanıtımı yapılamamıştır.
            Oysa; tanıtım ülkeler için olduğu kadar, şehirler içinde önemlidir. Hele tarihi boyunca depremlerle sarsılmış, yıkılmış, yıkılıp yok olmuş, tüm kültür değerlerini, ekonomik ve sosyal zenginlikleri büyük ölçüde zarar görmüş Erzincan şehri için, tanıtım olayı daha da önemli bir hale gelmiştir.
            Zira, yörenin kalkınması ve gelişmesi; sahip olunan doğal zenginliklerin, kültürel değerlerin, turizme elverişli imkanlarının, yatırımcının aradığı, ulaşım, enerji ve haberleşme kolaylıklarının, iklim özelliklerinin yakın ve uzak çevreye tanıtılması kalkınma ve gelişmeye önemli ölçüde katkı sağladığı bilinen bir gerçektir.
            Ne varki; Erzincan tanıtım olayında da uzun yılar gerekli çabayı gösterememiştir. Ancak, kendisi bir doğa tutkunu ve doğa sporları düşkünü olan rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu zamanında Erzincan’ın tanıtımı başlamıştır. Günümüzde ise Valimiz Selman Yenigün bu konudaki tanıtıma yeni bir dinamizm getirmiş bulunuyor.
            Sayın Valimizin talimatı ile hazırlandığı anlaşılan ve basına duyurulan “Erzincan Tanıtım Seti” görsel ve yazılı materyalerden oluşuyor.
            Tanıtım amaçlı CD’ler Erzincan’da yapılan “Uluslararası Dağ Kayağı Yarışması” ile Erzincan’ın doğal zenginliklerini, kültür ve turizm değerlerini, doğa sporlarını gözler önüne seriyor. Tanıtımın geniş kitlelere ulaşması için beş dilde “Türkçe, İngilizce, Rusça, Farsça ve Arapça” olarak yapılmış.
            Çağımızıda; tanıtım yolu ile değerlendirilen doğal zenginliklerin, ülkelerin, yada şehirlerin, ekonomik, sosyal hayatına nedenli katkıda bulunduğunun örneklerini, uzak ve yakın çevremizde görmekteyiz.
            Doğa sporları merkezi olmak özeliklerine sahip olan Erzincan’da yapılacak sportif amaçlı, turizm amaçlı aktivitelerin etkili bir tanıtımla yaygınlaştırılması, durumunda, ilimiz içinde önemli ölçüde kazanımlarının olması beklenmelidir.
            Nitekim sahip oldukları doğal zenginlikleri iyi değerlendiren ülkelerin yada şehirlerin yüksek rakamlarla ifade edilen gelirlerinin olduğu biliniyor.
            Erzincan Valiliğince hazırlanan diğer bir tanıtım, kitap haline getirilen SODES uygulamalarıdır. Bu uygulamalar sayesinde, il ekonomisine önemli katkılar sağlandığı, istihdam temin edildiği, iş ve ekmek kapısı açıldığı anlaşılıyor. Sosyal destek programlarının mahalli dinamikleri nasıl harekete geçirdiği, toplumsal dayanışma ve güçlenmeye nasıl katkı sağladığı söz konusu kitapta örnekleriyle anlatılıyor.
            2010 yılından beri uygulanan destek programlarıyla, geçen yıla kadar ilde 158 projenin desteklendiği ve destekler için 14.423.062 Tl. Destek sağlandığını söz konusu kitaptan öğreniyoruz.