Çamaşır yıkanırken uygulanacak olan bazı püf noktalar, tertemiz, sakız gibi çamaşırlar elde etmenizi sağlayabilir.

ÇAYKUR 1072 işçi alımı yapıyor! ÇAYKUR 1072 işçi alımı yapıyor!

Çamaşır yıkarken yapılan çeşitli uygulama hataları, çamaşırların solmasına, yıpranmasına, çamaşırlarda deterjan izi kalmasına ve maalesef ki yıkanan çamaşırların kokmasına neden olabiliyor. Bilmeniz gereken bir takım çamaşır yıkama tüyoları ile bu tür problemlere maruz kalmadan mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Madde 1- Makineyi fazla doldurmak, çamaşırların iyi temizlenmemesine neden olabilir. Bu nedenle makineyi çamaşırlarla doldurmamak gerekir.

Madde 2- Özellikle koyu renkli kıyafetler makinede yıkandıktan sonra soluyorsa bu kıyafeti ters çevirmemekten ve sıcak su ile yıkamaktan kaynaklanıyor. Koyu renkli kıyafetlerin mutlaka ters çevrilerek yıkanması ve soğuk su ile yıkanması gerekiyor. Ayrıca parlaklığı artırmak ve leke çıkarmaya yardımcı olmak için klor içermeyen bir ağartıcı da kullanılabilir.

Madde 3- "Fazla deterjan kıyafelerin daha iyi yıkanmasını sağlar" ifadesinin yanlış olduğunun bilinmesi gerekir. Aksine  makineye fazla deterjan koymak, deterjanın durulanmamasına ve kirin çamaşırın üzerinde kalmasına neden olur. 1 çay bardağı (100-150 ml) deterjan büyük miktarda çamaşır için fazlasıyla yeterli olur.

Madde 4- Yıkanan çamaşırlarda kötü kokunun meydana gelmesi çamaşır yıkamanın en önemli problemlerden biri olabilir. İlk olarak yıkama işlemi tamamlandıktan sonra meydana gelen kokunun neden meydana geldiğini bilmek gerekir. Makinede uzun süre kalan kıyafetler bir süre sonra içeride hapsolduğu için kokmaya başlar. Bu yüzden yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kokuyu önlemek ve kırışmayı azaltmak için çamaşırlarınızı mümkün olan en kısa sürede çıkartmk gerekir.

Madde 5- İç çamaşırları, ayakkabı, çorap gibi eşyaların filelerin içerisinde yıkanması gerekir. 

Madde 6- İKıyafetlerin renklerinin akmasını önlemek ve kumaşları korumak için doğru su sıcaklığının seçilmeli gerekir. Hassas çamaşırları, çekmesi muhtemel kumaşları, nevresimleri ve karışık çamaşırları soğuk suda yıkamak, öte yandan havlular, çarşaflar ve çok kirli çamaşırlar için sıcak su kullanmak önerilir.

Madde 7- İKıyafetlerin uzun ömürlü olması için belirli yıkama sıklığınınoluşuturulması önem arz eder. Havluların kokmasın diye yaklaşık 3 kullanımdan sonra yıkanması gerekirken kot pantolonları kir ve terle temas etme olasılığı daha düşük olduğundan 4-5 giyme sonrası yıkanabilir. Çarşafları ise diri ve temiz tutmak için en az haftada bir kez yıkamak gerekir.

Madde 8- Yumuşatıcılar giysilerin içindeki emiciliği azaltır. Bu da yumuşatıcı katmanlarının zamanla birikmesine ve kıyafetlerdeki kir ile kokuları hapsetmesine neden olur.

Editör: Sena ERDOĞAN