Bu günlerde caddelerde sokaklarda, parti binaları önlerinde rengârenk bayraklar, sanki bir bayram havası esintilerini veriyor. Bu dönem aday sayılarının çokluğu dikkat çekiyor, çünkü maaşları yükseldi. Matbaalar şakır, şakır çalışıyor. Belediye ve muhtar adaylarının tanıtım reklam ve resimlerini basıyor. Bir yarış, bir rekabet bir tanıtım ortamında kendimizi buluyoruz.
Aday seçimleri yapılırken emekli ve ikinci bir işi olamayan veya yüksek tahsilli bilgili işsiz gençlerimiz var, bunlar arasından tercihler yapılmalıdır. Gerekirse bu hususta kanunlar çıkarılmalıdır. Yoksa yerinde ve sağlıklı hizmetler alamazsınız.
İnsanlar hak aramak için sokaklara değil önce muhtarlarına koşmalıdır. Her mahallenin güvenliği açısından mahiyetinde güvenlikçileri olmalıdır. O zaman bir ülkede bölgesel kontrolleri daha güzel bir şekilde sağlarsınız.
Her bölgenin bir belediyesi ve bağlı mahalle, köy muhtarlıkları vardır. Günümüzde muhtarların her ne kadar görevleri azalmış gibi gözükse de bağlı olduğu belediyelerin en önemli unsurlarından biridir. Nasıl ki, belediye başkanları o şehrin genel olarak imarından, mahalli hizmetlerinden sorumluysa muhtarlarında aynı derecede mahallesinden sorumludur.
Bir muhtar bölgesindeki yolların bozuk bölümlerinden, çocuk parkından, çöp alanlarından, kaldırım ve diğer güzergâhlardan birinci derecede sorumlu olmalı ve bağlı bulundukları belediyeye bilgileri aktarmalıdır. İkametlerinden sorumlu olmalıdır. Kendi bölgesinde yapılacak olan yenilik ve yer seçimlerinde ön ayak olmalı düşünceleri rapor edilmelidir. Muhtarlar halkın dinleyicileridir. Her ay belediye başkanları nezdinde mutat toplantı yapılmalıdır.
Belediyeler bilhassa şehirlerde, her bir muhtarlık için bir danışma ve dayanışma amacıyla mahallinde binalar yaptırmıştır. Maalesef bu gün bakıyoruz haftada, ayda bir halka kapılarını açmayan muhtarlarda var, ama hiç aylıkları aksamıyor. Demek ki biz halen daha seçmesini ve ikaz etmesini öğrenemedik. Hiç değilse evinden işine giderken her gün bir sokağından geçsin, zaruretleri dile getirsin. Mahallesine faydası olmayan muhtarları artık görmek istemiyoruz.
Muhtarlar o mahallin sesini duyurma, sorunları ortaya çıkarma, dinleme merkezleri olmalıdır. Mahalle halkı, muhtarlarını hakları savunan bir idareci olarak görmelidir. Muhtarlara değer verirseniz, bağlı bulunduğu bölgelerde daha bilinçli daha güzel ve imar edilmiş eserler ortaya çıkacaktır.
Bu meyanda, bakıyoruz belediye başkan adayları iktidar ve muhalefet olarak, sadece birbirlerini suçlamadan yargılamadan öteye geçemiyorlar. Belediye başkan adaylarını sokaklarda, miting alanlarında suçlayıcı siyaset yaparak değil, yapacağı hizmetlerini ve projelerini sunarken dinlemek istiyoruz.