Sayılar hayatımızı kolaylaştırır. 55 yaşına girdim, torunum bir yaşını doldurdu,şu kadar lira maaş alıyorum gibi. Sayıların kifayetsiz kaldığı anlarda ağırlığı kullanırız. Sayamayacağımız için, şu kadar kilo pirinç, şu kadar kilo buğday, beş ton demir gibi. Somut şeyleri sayar ya da tartarız. Ya sayamadıklarımız, ya da tartılamayanlar……

Zaman nimetinikıymetini ne ile tartar, ne ile ölçeriz. Bilen için, imanın kıymetli ferasetiyle bakanlar için, zaman insanlığın en kıymetli nimetidir. Onunla büyür, onunla olgunlaşır, onunla adam olur, onunla nimetlerin tadını alırız. Zaman nebatatta , sebze ve meyvede olgunlaşma, pişme, yetişme nimeti. İnsanda öğrenme, bilme, yaşama, zikretme ve büyük geçitlere kendini hazırlama nimetidir. Yaşadığımızalemden kıyamete kadar yürüyüştür zaman. Sonra zaman bizi sonu olmayan başka bir aleme taşır. Peki zaman nimeti ağırlıkla ifade edilebilir mi, tartılabilir mi? Edilemez,tartılamaz sonsuz olan bir şey, sonsuz un katından gelen bir nimet tartılamaz ve sayılamaz çünkü sonsuzdur…..

 

Şu ırmaktan yaratılalı beri şu kadar litre su aktı, şu yaşadığımız şehre bu sene şu kadar yağmur damlası düştü, şu kadar sayıda kar tanesi indi, bu yıl yerden  şu kadar buğday tanesi bitti, şu kadar üzüm tanesi mahsul aldık diyebilir miyiz.Elle tutulur yenilir, içilir nimetleri bile sayamazken, zaman diye bahşedilen nimeti sonsuz rahmetinden, bizlere sayfasayfa açan, günler ilmiğine onları dizen,seneleri birleştirip bizi yeteri kadar bir ömürle sonsuza hazırlayanın, bu rahmetini ne ile ölçer, ne ile tartarız.

 

Sonsuz nimetlere, rahmeti sonsuzdan gelenlere sonsuz şükür gerekir, ilk ayağı boyun bükmektir, nimeti fark etmek, aczi yetini fark etmektir. İnsan ya bunları bilmezse, zaman denen altın kabın içini iyi güzel,müspet ile doldurmazsa,farkına varılmadan yılların kollarında, şeytanın oyuncağı olup, gaflet ile zaman nimeti tüketilir ise, bu sonsuz bir nankörlük olmaz mı, sonsuz bir kirlilik olmaz mı bunu ne temizler. Bu kadar nimete kapalı olmak ne ile ölçülür ne ile tartılabilir. Bu kokuşmuşluğu, dağlarca yığılan yaşanamamış hayat çöplüğünü ne dezenfekte eder.

 

Buna ancak ateşi sonsuz olan cehennem yeter. Rabbimiz ehli imanı muhafaza etsin. Sayılar bazen hayatımızı kolaylaştırır ama bazen de kifayetsiz kalır.