Milli Savunma Bakanlığına bağlı, her ilde milli savunma müdürlükleri vardı, şu an yine aynı şekilde devam etmektedir. Fakat bir ülkenin seferberlik veya doğal afetler esnasında toplumu teşkil eden bütün fertleri üzerine devletçe verilecek olan görevleri yeniden ele alınmalıdır.
         Her nedense fertler üzerine verilen, bilhassa muazzaf askerlik döneminden sonra başlayan ihtiyatlık dönemindeki vatandaşların bu görevleri askıya alınmış gözükmektedir. Bu gün bu görevleri üstlenmiş olan akut ekipleri vardır, sağlık ekipleri vardır. Fakat seferberlik ve acil durumlarda tahsis edilecek görevler belli kurumlar üzerinde kalmamalıdır, topyekûn bu görevleri milletçe üslenmek gerekli değilmidir? Yapılacak yeni düzenlemelerle ihtiyat dönemindeki bütün insanlar seferberlik veya afetlerde hazırlıklı olmak üzere her yıl sivil savunma müdürlükleri nezdinde ve kursları eşliğinde görevleri ve görev yerleri tahsis edilmelidir. İhtiyatlık dönemindeki her insan mutlaka bir sivil savunma ekibinde yerini almalıdır.
                  Daha evvel her ihtiyatın üstlendiği bir görevi ve görev yeri vardı. Mesela benim babam o eski yıllarda bir seferberlik halinde ve deprem anında itfaiye yangın kurtarma ekibindeydi ve kursu verilmişti ve belgesi vardı. Her an bu şekilde hazırlıklı olmak gelecek tehlikeleri asgariye düşürecektir..
         Şayet bu şekilde her yıl kursları verilmiş olsaydı, ülkemizde yaşanan depremlerdeki kargaşalıklar yaşanmayacaktı, herkes görevini bilecekti ve hiç kimse yardım arabalarının arkasından koşup rezillikler yaşanmayacaktı. İnsanlar birbirlerine daha yakın olacaklarından beklide bu kadar çok terör olayları yaşanmayacaktı.
         Bu konular İsrail gibi birçok ülkede üst düzeyde uygulanmakta ve halk bilinçlenmektedir. Bu konu gündeme alınmalı ve bu topraklar üzerinde yaşayan bütün insanlara üzerine düşen görevleri zerk edilmeli ve her fert üzerine düşen görev taksimatından payını almalıdır.