Türk Polis Teşkilatı, kuruluşunun 168. Yıldönümünü kutluyor. Kamu düzeninin sağlanması ve korunmasında en etkili ve kapsamlı teşkilat olan Türk Polis Teşkilatının kuruluş yıldönümü dolayısı ile, çeşitli etkinlikler düzenlendi.
İl Emniyet Müdürlüğü ve PYO Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikler; polis sergisiyle başladı. Kan bağışı, ağaç dikimi, spor müsabakaları ve şehitler için mevlit programı ile devam eden söz konusu etkinlikler, bu gün Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla sona erecek.
Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun başlangıç tarihi; Osmanlı döneminde 1845’de kurulan “Zabitiye Teşkilatı” alınıyor. Aradan geçen zaman içinde çeşitli aşamalardan geçen teşkilat, çağdaş yapılanmasına Cumhuriyet döneminde kavuşmuştur. Polis teşkilatı günümüzde insan unsuru bakımından, eğitim düzeyi yüksek, gelişen ve değişen teknolojilere sahip bir kurum olma özelliğine sahip olmuştur.
Toplumun huzuru ve güvenliğinin sağlanmasında, önemli görev ve sorumlulukları olan polis teşkilatı, sadece yasaların suç saydığı fiilleri işleyenlerin yakalanıp adalete teslim edilmesi olayında deyil, suç sayılan fiillerin en aza inmesi içinde yoğun çaba harcamaktadır.
Erzincan’da Emniyet Müdürlüğünün tüm birimlerinin topluma daha fazla hizmet etme noktasında, yoğun bir gayret içinde olduğunu gözlemlediğimizi ifade etmeliyiz. Nitekim bu amaçladır ki, halkla ilişkilere çok önem veriliyor. Huzur toplantılarında halkla bir araya geliniyor. İhtiyaçlar, dilekler belirleniyor. Eğitim kurumlarında konferanslar veriliyor. Sıcak yaklaşımlar oluşuyor.
Hiç şüphesiz polis görevini yasalar çerçevesinde, bu konudaki emir ve talimatlara, genelgelere uymakla mükelleftir. Bu konuda azemi titizlik gösterecektir.
Buna karşılık, vatandaşlarda, polisin toplumun yada bireylerin huzur ve güvenliğini temin için görev yapmakta olduğunu bilecek, bu bilinç içerisinde polise yardımcı olmaya gayret edecektir. Yani polis-halk ilişkilerinde karşılıklı saygıya, önem verilecektir. Zira, halkın huzuru ve güvenliğinin sağlanması, korunması olayında asayişe müessir olayların önlenmesinde, sözünü ettiğimiz karşılıklı saygı ve işbirliğinin önemli payı bulunacaktır.
Biliniyor ki; koşullar ne olursa olsun, polis, jandarma ve diğer güvenlik birimleri, büyük bir özveri ile vatandaşların huzurlu bir ortamda yaşamalarını temin için gece gündüz demeden çalışıyor. Bu uğurda şehitler veriyor, yaralanıyor, sakatlanıyorlar.
Olaya, polisin ve diğer güvenlik birimlerinin gerçekten zor olan çalışma koşulları açısından bakıldığında, onların ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına özen gösterilmesi gerektiği görülecektir. Bu konuda gösterilecek çabanın, hizmetin daha verimli olmasına katkı sağlayacağı kabul edilmelidir.
Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 168. Yıldönümünün kutlanmakta olduğu bu günde, tüm güvenlik mensubu şehitlerimize rahmet diliyoruz.