27 Mart günü bu sütunda yaptığımız yorumda, Erzincan’da yaz mevsimi ile birlikte, motosikletlerin, bisikletlerin trafikte yer alacağını, o nedenle trafikte yoğunluğun artacağına dikkat çektik. Ve bizim ülkemizde trafik kazalarının %90 oranında “insan unsuru kusurundan” kaynaklandığını belirterek, trafik kurallarına tam olarak uyulması gerektiğini vurguladık. Geçtiğimiz yıllarda motosiklet ve bisikletlerin adının karıştığı çok sayıda kazanın meydana geldiğini hatırlattık.
            Çok geçmedi, geçtiğimiz hafta içinde şehir merkezinde meydana gelen kazada bir motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.
            İstatistikler; motosiklet yada bisikletlerin adının karıştığı kazalarda ölüm riskinin çok daha fazla olduğunua işaret ediyor. Zira bir çarpma olayında motosiklet ve bisiklette bulunan insanların, otomobil veya kamyon gibi araçlardaki insanlara göre, ölüm, yaralanma, sakat kalma ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor.
            Olaya bu açıdan bakıldığında, yaz trafiğinde, tüm motorlu araç sürücülerinin çok daha dikkatli ve trafik kuralarına tam olarak uymaları gerekiyor. Özellikle gençlerin kullanmakta olduğu motosikletlerin, bisikletlerin, bir kaza anında kendilerinin en fazla zarar göreceklerini bilerek azami derecede dikkatli olmalarını hatırlatmak isteriz.
            Bir başka yazımızda belirtmiştik. Erzincan düz bir arazide kurulduğu için Konya, Eskişehir gibi illerle birlikte en fazla bisikletin olduğu bir ildir. Kaldı ki istatistikler, diğer motorlu araç sayısı bakımından da doğu bölgesindeki iller arasında, araç başına düşen kişi sayısı itibariyla Erzincan’ın 4.7  ile ilk sırada yer aldığını gösteriyor. Demek oluyor ki Erzincan’da başta otomobil olmak üzere öteki motorlu araçların sayısıda, fazla. Örneğin Malatya, Elazığ, Ardahan, Erzurum ve Kars illeri bu bakımdan Erzincan’ın gerisindedir.
            Nitekim bu fazlalık, şehirdeki tüm cadde ve sokakların, park yeri haline gelmesinden  de beli oluyor. Kuşkusuz böyle olmasında, şehirde yeteri kapalı yada açık park yeri olmamasının payı var.
            Daha yaz mevsiminin başındayız. Dileriz korkulan olmaz. Mevsim boyunca trafik kazalarına kurban giden motosikletli yada bisikletli hemşehrilerimize, yeni kazazedeler eklenmez.
            Bu arada mahalle aralarında çok sayıda çocuğun bisiklete binmekte olduğunu görüyoruz. Çocuklarına bisiklet alan ailelerin, onları kazalardan koruyacak bilgileri vermeleri gerekmektedir. Keza, mahalle arasından geçen diğer araçların sürücülerininde bu durumu dikkate alarak, çok tedbirli ve yavaş hareket etmelerinin kazaların önlenmesinde katkısının olacağını ifade etmek isteriz.