Alıç sirkesi, yabani bir meyve olan alıçtan farklı yöntemlerle fermente edilerek sirke haline getirilmesi ile elde edilir. Asidik özelliği bilinen sirkenin üzüm dışında alıç bitkisinden elde edilmesi biyolojik etkilerini arttırır. Günlük hayatta sofralarda sıkça kullanılan organik alıç sirkesi, alternatif tıp için de önemli bir üründür. Sirke, bakterileri öldürücü etkisi ile temizlik sektöründe, arındırıcı etkisi ile kozmetik sektöründe, terapötik özellikleri ile gıda ve ham madde üretiminde kullanılır.

Alıç Sirkesi Nedir?

Alıç bitkisi halk arasında yemişen, alış, aluç, akdilen, kuş yemişi, dikenli elma ya da ekşi muşmula yöresel adlarını almıştır. Rosaceae familyasının Crataegus cinsinde yer alan Crataegus spp türüne aittir. Yabani bir meyve olarak Türkiye'de Akdeniz, Ege, Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgelerinde yoğun olarak yetişir. Bitki kurak iklim koşullarında rahatça yetişebilirken çalı görünümlü dayanıklı bir yapısı vardır. Alıç sirkesi, meyve sirkesinin organik asit içeriğiyle zengin olması ile uygun pH değerinde üretim sağlanır. Bu sayede, alıç sirkesi insan vücudu için bitkinin etken madde özelliklerini de kaybetmeden sirkenin faydalarını ön plana çıkarır.

Pürüzsüz Dudaklara Sahip Olmanın 4 Yolu Pürüzsüz Dudaklara Sahip Olmanın 4 Yolu

Alıç Sirkesi Ne İşe Yarar?

Alıç sirkesi; askorbik asit (C vitamini), antosiyaninler ve flavonoidler (polifenoller), pektin, şekerler (maltoz, sukroz, glukoz, fruktoz), Ca, P, K, Mg ve Fe minarelleri bakımından zengindir. Zengin içeriği sayesinde alış sirkesi vücut üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Böylece, meyve sirkesinin hipertansiyon, yüksek kolesterolün, bakteri enfeksiyonları, yavaşlayan metabolizmayı, obezite semptomları, tip 2 diyabet problemleri, akne ve siyah nokta problemi gibi negatif durumları düzenlemede yardımcı rol üstlendiği gözlemlenir.

Alıç sirkesi nedir Ne işe yarar Nasıl yapılır (3)_1280x720

Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Sofralarda en çok tercih edilen üzüm sirkesi, salatalarda, soğuk yemeklerde ve diğer yiyeceklerle tüketilir. Alıçtan elde edilen sirke ise tadı meyve asidi açısından farklı olduğu için farklı bir aroma verebilir. Bu nedenle, tek kullanımı daha çok tercih edilir. Bitki sirkesinden yararlanabilmek için alkali oranı yüksek içeceklerle tüketilmesi tavsiye edilmez. En ideal kullanımı bir bardak su ile belli oranlarda tüketmenizdir.

Alıç Sirkesi Nasıl Saklanır?

Organik asitler ile fenolik asitler açısından zengin sirke türü, uzun ömürlü kullanımı için oda koşulları ve karanlıkta saklanmalıdır. Ayrıca, kullanım sonrası ağzı sıkıca kapatmanız gerekir. Ağzı uzun süre açık bırakılırsa oksijen ile tepkimeye girerek okside olabilir, böylece tadı bozulabilir ve içeriği zarar görebilir.

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Biyoaktif bileşenlere sahip olan alıç meyve sirkesinin faydaları şunlardır:

Alıç sirkesi C vitamini ve fenolik içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlendirir.

Grip, nezle ya da alerjik semptomların kolay atlatılmasına yardımcı olup, vücut direncini yükseltir.

Kalp ritmini düzenlemeye yardım eder.

Antioksidan özelliği sayesinde oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olup, buna bağlı kronik hastalıkları engellenmeye destekcidir.

Kötü huylu kolestrol (LDL) ve kanda yüksek trigliserit seviyesini azaltıp, karaciğer yağlanmasının önüne geçilmesinde yardımcıdır.

Safra salgısını arttırmaya destek olup, yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.

Antikor seviyesinin dengelenmesini sağlayıp, otoimmun hastalıklara yakalanmanın önlenmesinde yardımcı rol oynar.

Anti-mikrobiyal özelliği ile bakteri ve parazit gibi zararlı mikroorganizmaların yok edilmesine destek olur.

Hormon ve salgı seviyesinin dengelenmesine yardımcı olması stres, uykusuzluk ve depresyon belirtilerinin minimize edilmesine destek olur.

Alıç sirkesi nedir Ne işe yarar Nasıl yapılır (2)_1280x721

Alıç Sirkesinin Kalp Sağlığına Faydaları

Antioksidan özellikleri ile serbest radikalleri uzaklaştırması kalbin düzenli çalışmasını pozitif etkiler. Ayrıca, kan akışını düzenlemeye destek olması kalbin ritmik akışını korumada yardımcı olur. İçeriğindeki mineraller sayesinde kalp kaslarını güçlendirmede rol oynar, kalbin kasılıp gevşeme gücünün kontrolünde öne çıkar.

Alıç Sirkesinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Antioksidan ve C vitamini içeriğiyle cilt pigmentasyonun dengelenmesinde yardımcı rol oynar. Böylece cilt üzerinde yara, iz ve lekelerin renk tonlarının açılmasında destekleyici faktör olarak öne çıkar. Bununla birlikte, ciltte aşırı yağlanmayı azaltmaya yardımcı olur, sivilce ve siyah nokta problemlerinin giderilmesinde öne çıkar.

Alıç Sirkesinin Saça Faydaları Nelerdir?

Asidik özellikli içeriği ile saçın toksin ve kirden arınma potansiyelini arttırır. Ayrıca, anti-parazitik özelliği ilesaçta çoğalan bit gibi parazitlerin ölmesinde destekleyici etki gösterir.

Alıç Sirkesi Zararları Var mıdır?

Alıç sirkesi zararları arasında mide problemleri öne çıkabilir. Özellikle mide asidi problemi ile mücadele eden kişilerin uzun dönemli kullanmaması tavsiye edilir. Belirgin bir yan etkisi olmayan alıç sirkesinin fazla tüketiminde bazı problemler oluşabilir. Bu problemler; mide bulantısı, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı olabilir.

Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

Alıç sirkesi yapımı sırasında aşağıdaki basamaklar izlenebilir:

Yaklaşık olarak 5 litre suyu koyulacak bir kavanoz ya da şişe seçmeniz gerekir.

Alıç meyvelerini yıkayıp, dilimledikten sonra kurulamalısınız. Sonrasında su içerisine ilave edebilirsiniz.

İçerisine doğal şeker, tuz ve sirke mayası ekleyerek şişenin ağzını kapatabilirsiniz.

Homojen karışması için çalkalayıp serin-kuru ortamda mayalanması için muhafaza etmelisiniz.

Süre değişkenlik gösterebildiği gibi 10-15 gün arasında sirke kullanıma hazır hale gelir.

Alıç Sirkesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Alıç sirkesi cinselliğe faydalı mı?

Kan dolaşımını arttırması ile libido yükseltici etki gösterir ve cinsel performansı arttırmaya yardımcıdır.

Alıç sirkesi zayıflatır mı?

Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırması ile kilo kontrolünde yardımcıdır.

Alıç sirkesi günde ne kadar içilmeli?

Meyve sirkesi sabah ve akşam günde 2 kere tüketilebilir. Önerilen kullanım şekli ise bir bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı sirkeden ilave edilerek içilmesidir. Suyla tüketilmesinin temel nedeni asidik özelliği ile başta mide ve sindirim sistemine negatif bir etki oluşturmaması içindir.

Alıç sirkesi şekeri düşürür mü?

Pektin içeriği ile insülin hormon dengesine yardımcı olarak kan şekerinin düşmesine destek olur.

Editör: Saliha Kara