Genç yaşlı her kesimden insanın çok sevdiği bir şeker türü olan jelibonlar sık sık haberlere konu olmakta. Hayvan jelatininden yapılan bu jelibonlar sürekli belirtildiği insan sağlığını ciddi anlamda riske atıyor.
Aslında oldukça miğde kabartan bir yöntem ile meydana gelen bu şekerlemeler bakın nasıl yapılıyor
Jelibon neyden üretiliyor?
Jelibonun ana maddesi hayvanlardan elde edilen jelatin olmaktadır. Bu jelatin Genellik ile sığır gibi hayvanların kemiklerinden elde edilir ve uzun süre kaynatılarak yapışkan ve uzayan bir madde elde edilir. Evet, aslında yediğimiz o şekerler hayvansal gıdalar ile üretilmekte. Jelibona bu yumuşaklığı veren de bu jelatin olmakta. Bu jelatin içerisine çeşitli gıda boyaları, tatlandırıcılar ve meyve aromaları da ilave edilerek, tükettiğimiz jelibonlar elde edilir.
Jelibonun Zararları, Jelibon ve Jelibon türü yumuşak şekerler, büyük baş hayvanların etten sıyrılmış işe yaramayan, bütün kemiklerinin uzun süre kaynatılıp, sümüksü bir kıvam almasından sonra elde edilen sıvının süzülüp, soğutularak ortaya çıkan yapışkan maddenin de şeker ve katkı maddeleri ilave edilerek yapılan sözde bir şekerleme türüdür.
Hayvan kemiklerinden yapılıyor olması, aklınıza hiç de zararlı bir durum yokmuş gibi bir düşünceyi getirmesin. Çünkü, toplanan bu kemikler, kamyon kasalarında, getirilir ve hiç de hijyenik olmayan şekillerde saklanır. Belki hayvanların tırnaklarına kadar karıştırıyor olabilir. Nasıl ve ne şekilde üretildiği ise tam anlamıyla bir muamma. Ayrıca Domuz yağı ve Balık derilerinin de karıştırıldığı söylentiler arasındadır.
Jelibonun en bilinen zararlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz
• Kesin bir kanıtı olmamakla birlikte, erkek çocuklarında östrojen hormonunu artırarak, meme büyümesine yol açtığı söylenmektedir.
• Jelibon başta Mide kanseri olmak üzere birçok kanser türünü tetikleyen, maddeler içerir.
• İçerisindeki, e 47, k 11 maddelerinin organlar üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır.
• Erkeklerde iktidarsızlık başta olmak üzere, birçok cinsel soruna neden olabilmektedir.
• Diş çürümelerine neden olur.
• Özellikle üç yaş altındaki çocuklar, birkaç tanesini ağzına atarsa boğulma tehlikesi yaşayabilir.
• Jelibonun içinde, ham maddesi olan sıvının iğrenç kokusunu bastırmak için, normal şekerlemelerden çok daha fazla, katkı maddesi kullanılmaktadır. Bu da çocukların, tüketim miktarına göre ilerleyen yaşlarında, hatta çok genç yaşta kansere yakalanmasına yol açar. Özellikle Ailesinde, kanser hastalığına yakalanmış olan kimselerin, kansere karşı genetik yatkınlığı olabilir. Bu kişilerin ise, çok fazla jelibon tüketmeleri halinde kansere yakalanmaları kaçınılmaz bir hale gelir.
• Çok fazla şeker içerdiği için, şeker hastalarının tüketmeleri kan şekerlerini yükseltecektir.
Tüm bu bilgiler dahilinde annelerin çocuklarını katkı maddesi çok ürünlerden ve özellikle jelibondan uzak tutmaları uzmanlar tarafından sıkça uyarılan konulardan