Bebeğinizin dilinde beyaz bir kalıntı varsa ki buna tıp dünyası pamukcuk ismini veriyor, bu problemle baş etmek çok da zor değil. Uzmanların konuyla ilgili yaptıkları uyarılardan derlediğimiz haberimizde pamukcuk nasıl oluşur, sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir, bebeklerde ağız bakımı nasıl olmalıdır gibi soruların cevabı mevcut.
Bebeklerde pamukcuk nasıl oluşur ?
Vücut direnci normal olan bir bebekte genelde ağız içinde sınırlı kalan bu mantar, vücut direncinde problem olan bebeklerde kana karışabilir. Ağır akciğer enfeksiyonlarına veya daha farklı enfeksiyonlara neden olabilir.
Bebeklerde pamukçuk nasıl önlenir?
-Emzik, biberon ve diş kaşıyıcılarının temizliğine özen gösterin.
-Süt ile besledikten sonra ağzının temizlenmesi için steril su içirin.
-Bebeklerinizin kıyafetlerini en az 60 derecede yıkayın.
-Bebeğinizi emziriyorsanız, emzirme öncesinde ellerinizi iyice yıkayın.
-Meme ucunuzu her emzirme sonrası su ile temizleyin ve kurutun. (Bebeğinizdeki pamukçuğun meme ucuna geçme ihtimali her zaman vardır.)
Yenidoğan bebeklerin ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yenidoğan bebeklerin ağız içi normal görünümdeyse özel bir bakıma ihtiyaç yoktur, emme ya da beslenme sonrası ağız içinde kalıntı çok kalıyorsa, kaynatılmış ılıtılmış suya batırılmış gazlı bez ile ağız içi hafifçe temizlenebilir. Anne sütü alan bebeklerde pamukçuk daha az görülür. Özellikle dezenfekte edilmeyen biberon veya emzik pamukçuğa neden olabilir. Tedavi edilmezse ağrılı olabilir. Bu durum bebeklerde emmede isteksizlik, emme ve yutma güçlüğü, huzursuzluk, nadiren hafif ateş gibi belirti ve bulgular görülebilir.
Pamukçuk tedavisi
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık çeşidi değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ağız içinde yer alan pamuğa benzeyen beyaz lezyonlar el ile temizlenmemelidir. Aksi halde ağız içinin mukus tabakası bozulur ve enfeksiyon daha da yayılabilir. Pamukçuk tedavisinde en çok yapılan yanlışlardan biri de karbonat ile lezyonların temizlemesidir. Karbonatın hastalığı herhangi bir şekilde tedavi edici etkisi yoktur. İlk aşamada beyaz küf tabakası geçmiş gibi görünür ancak kısa bir süre sonra tekrarlar ve bu sefer çok daha ağır bir tablo ile geri döner. Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir. Bebeğin kullandığı tüm emzikler, biberonlar mutlaka steril edilmeli ve anne göğüs ucunun temizliğine dikkat etmelidir.
Kaynak; www.anadolusaglik.org - www.saglikliannebebek.com - www.eticicibebe.com