Sizce de artık  farkına varma zamanı gelmedi mi? Bulaşık makinenize artık gerekli önemi vermeniz ve su tasarrufuna katkı sağlamanız hem makinenizin hem de sizin geleceğiniz için şart.

Söz konusu ev işleri olunca, bulaşık makinesi belki de size maksimum fayda sağlayan beyaz eşya sayılabilir. Hatta, elektrik harcama, kullanım ya da yıkama gibi konularda bir sürü teknolojik gelişime uğrasa da özünde yaptığı işlem hala ilk günküyle aynıdır. Sadece ayakta bulaşık yıkamanın sebep olduğu bel ve sırt ağrılarından sizi kurtarması bile bu makineyi bir lütuf olarak görmeniz için yeterlidir. Fakat saydığımız tüm bu olumlu yönler, bulaşık makinesini kullanmayı bilenler için geçerlidir.

Bulaşık makinesi bulaşıklarınızı tertemiz yapmakla görevli olsa da onun da zaman zaman yıkanmaya ve bakım görmeye ihtiyacı olacak. “Zaten bulaşıklarla beraber yıkanıyor.” diyorsanız, makinenin ömrünü kısaltmış olursunuz. Daha uzun ömürlü bir bulaşık makinesi için onu biraz daha hassas kullanmak ve zaman zaman halinden anlamak gerekecek.
Kimyasal ürünleri kullanmadan, evinizde olan malzemeler ile yapabileceğiniz bulaşık makinesi temizleme yöntemleri listesi mutfaktaki işlerinizi kolaylaştırıp size bir kahve vakti bile oluşturabilir. Çünkü çok kısa sürede makinenin içini temizleyebilirsiniz.

Muş'ta kimya öğretmeni yaptığı çalışmayla 3 saniyede kan grubunu tespit ediyor Muş'ta kimya öğretmeni yaptığı çalışmayla 3 saniyede kan grubunu tespit ediyor

Yapılan hataların yanı sıra  temizliği için yapmanız gereken tüm püf noktaları da haber detayımızda sizlerle paylaştık.

Yaptığınız hataları biran önce düzeltmeniz için farkında olmanız gereken maddeleri şöyle;

1. Artık Durulamaktan vazgeçin

Tabağı, çanağı makineye koymadan önce sudan geçirmenin hiçbir yararı yok. Artık lütfen bu gerçekle yüzleşin. Anlıyoruz kendinizi hamarat ve herkesden ‘bir tık’ daha temiz hissediyorsunuz ama dünya su kaynakları da bir yandan tükenmekte. Zaten artık modern bulaşık makineleri, her türlü yemek kalıntısıyla baş edebilecek düzeyde imal ediliyor.

2. Ekstra Deterjan Zarar Verir

Gereğinden fazla deterjan, bulaşıklarınızda kalıntı bırakır, tavsiye edilen miktarda kullanmanız yeterlidir.

3. Sofra Takımına Deterjan Dökmemeye Dikkat Edin

Yemek takımı üzerine yanlışlıkla toz deterjan dökülmesi halinde tabaklarınız üzerinde kalıcı lekeler oluşabilir.

4. Plastikler Üst Bölmeye, En Kirlileri Alt Bölmeye

Plastik içeren mutfak eşyaları yıpranma ve erime ihtimaline karşın üst bölmeye yerleştirilmelidir. Üst bölmede ısı daha az olduğundan dolayı böyle bir risk bulunmaz. Cam bardakların da yukarı dizilmesi aynı nedenden ötürüdür.

Çok kirli ve beklemiş bulaşıklar daha sıcak suya ihtiyaç duyar. Dolayısıyla alt bölmeye yerleştirmeniz gereklidir.

5. Çatal Bıçak Yerleştirme

Bütün sofra takımını baş aşağı bir şekilde yerleştirmeyin. Hepsinin sapı yukarı bakacak şekilde olursa, suyun penetre etmesi zorlaşır ve çatal bıçaklar tam olarak temizlenemez. Herhangi bir yaralanmayı engellemek amacıyla, sadece bıçakları baş aşağı bir şekilde yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

6. Fazla Doldurmaktan Kaçının

Bulaşıkları biriktireyim de ayda bir yıkayayım gibi bir düşünceye gerek yok. Enerji tasarrufu edeyim derken, makineyi ikinci kez çalıştırmak zorunda kalırsınız. Az doldurmaksa gerçekten israf, her şeyi kararında yapmak makul.

7. Üst Üste Yerleştirmeyin

Yerden kazanayım da kalabalık gözükmesin gibi bir kısayol size fayda sağlamayacaktır. Çamaşır makinesine üst üste tabak, çanak, bardak koyarsanız, teknik olarak altta kalan temizlenemez.

8. Elde Yıkama Hala Bitmedi

Çok üzücü fakat teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun, narin porselenler, büyük mutfak bıçakları, bronz ürünler, ahşap eşyalar ve yapışmaz tavalar hala elde yıkanmak zorunda

9. Bulaşık Makinesi Çalışmadan…

Makineyi çalıştırmadan önce mutlaka su püskürtücü pervanenin büyük kaplar tarafından engellenmediğine emin olun. Bir şeye çarpıyor mu diye, pervaneyi bir kere kontrol amaçlı döndürmeniz yeterli olacaktır.

Bulaşık makinesi nasıl temizlenir?

1) Karbonat ve Sirke Karışımı

Karbonat mutfakta daha ne büyük işler başaracak kim bilir? Karbonat ile gün içinde defalarca çalışan bulaşık makineniz tertemiz oluyor. Karbonatın yardımcısı beyaz sirke de işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Mikroplara asla yer vermeden kireç kalıntılarını yok etmek için şu adımları izlemelisiniz:
• Makinenin iç raflarını öne doğru çekip veya tam olarak çıkarıp bir bez yardımıyla makine içini temizleyin. Daha sonra rafları yerine takın. Önceki yıkamalardan kalan küçük artıklar varsa bunları alın.
• Beyaz sirke koymuş olduğunuz bir kaseyi makinenin alt rafına yerleştirin ve bir tur olacak şekilde sıcak ayarda çalıştırın. Program bittikten sonra ikinci adıma geçeceğiz.
• Büyük bir paket karbonatı makinenin tabanına dağıtın. Sıcak ayarda bir defa kısa süreli olarak çalıştırmaya başlayın. Sirke ile yıkanmış makineyi karbonatla da yıkayarak temizleme işlemini başarıyla bitirmiş oldunuz.
• Bu iki malzeme hemen hemen her evde bulunmaktadır. Ayda bir defa bu yöntemi denerseniz, makinenin ömrünü uzatabilirsiniz.

2) Arap Sabunu

Bulaşık makinesinden rahatsız edici kokular gelmeye başladıysa, makinenin temizlik vakti de gelmiş demektir. Daha önce makineyi hiç temizlemediyseniz sizlere Arap sabunu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Dilerseniz sıvı olarak dilerseniz katı halde bir Arap sabunu kullanabilirsiniz:
• Temin edilen Arap sabununu ıslak bir beze dökün.
• Makinenin raflarını bu bezle silin.
• Aynı şekilde makinenin iç yüzeylerini de Arap sabunu ile güzelce silin.
• Daha sonra kâğıt havlu ile kurulayın ve bir süre makine kapağını açık bırakın.

3) Limon Tuzu

Limon tuzu kireç düşmanı olan bir maddedir. Genellikle su ısıtıcılarının temizliğinde de etkili olması ile bilinir. Kireçleri yok ettiği için pek çok kişi tarafından bulaşık makinesi temizliğinde de tercih edilmektedir:
• Bir kap içinde 2 kaşık limon tuzu ve 2 bardak beyaz sirkeyi karıştırın.
• Limon tuzu eridiğinde bu karışımı bulaşık makinesinin içine dökün.
• Daha sonra sıcak ayarda bir program seçin ve makineyi çalıştırın.
• Bu şekilde evde bulunan malzemeleri kullanarak giderde oluşan kireçleri yok etmiş olursunuz.
• Ayrıca makineden gelen kötü kokular da son bulacaktır.

Bulaşık Makinesi Deterjan Gözü Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesinin genellikle kapak bölümünde bir deterjan gözü bulunur. Tablet veya toz deterjanları bu bölmeye ekleyerek bulaşıklarınızın tertemiz olması için gerekli malzemeyi sağlamış olursunuz. Peki, bulaşık makinesi deterjan gözü nasıl temizlenir?
• Zaman içinde deterjan gözünde kalıntı veya kir birikebilir. Bunun için sıcak su kullanabilirsiniz. Sıcak su tortu oluşturmuş lekeleri eritecektir.
• Dilerseniz temiz bir beze elma sirkesi damlatarak bu gözü nazikçe ovabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Filtresi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesi filtresi makineyi koruyan ve giderlerin tıkanmasını önleyen bir aparattır. Temizliği ise oldukça kolaydır. İşte, adım adım bulaşık makinesi filtre temizliği:
• Makineyi açın ve zeminde yer alan, elinizle kolayca açabileceğiniz filtreyi yerinden çıkarın.
• Bunun için döndürüp kendinize çekmeniz gerekecek.
• Çıkan filtreyi sıcak su ile temizleyin.
• Bazen ufak kalıntılar olabilir. Onları giderene kadar suyun altında tutabilirsiniz.
• Filtrenin temizliğine ve makine içi temizliğine önem verdiğiniz takdirde; bulaşıklarınız daha temiz olacaktır.

Bulaşık Makinesi Pervanesi Nasıl Temizlenir?

Pervaneler sürekli su içinde olan ve kireçlenmeye müsait olan parçalardır. Zaman zaman onların da temizlenmesi gerekecektir. Aksi takdirde kireçlenme meydana gelir ve su akışı kısıtlanır. Haliyle bulaşıklar da tam manası ile temizlenemez. İhtiyacınız olan bilgiler eşliğinde bulaşık makinesi pervane temizliği:

• Pervaneleri temizlemek istediğinizde, pervaneleri yerinden çıkarın ve diş fırçası büyüklüğünde olan bir fırça ile her yerini temizleyin.
• Bunun için deterjan veya karbonat kullanabilirsiniz. Temizlenen pervaneleri yerine takabilirsiniz.

Tüm önerilerimizi dikkate alıp uygulamaya koyulursanız makinenizin ömrünün uzayacağına emin olabilirsiniz. 

Editör: Merve Kiraz