Sebepsiz balık ölümleri! Sebepsiz balık ölümleri!

İlk vakalarla birlikte tüm dünya basını ölümcül ve tedavisi olmayan bir virüs şeklinde yayınlar yaparak insanları korku ve endişeye itti. Daha sonra virüs ile birlikte aşı çalışmaları, ek tedbirler, dışarı çıkma yasakları, yurtdışına çıkma yasakları derken ülkelerin ekonomileri değer kaybetti para piyasaları alt üst oldu. 
Özellikle sosyal medyada Çin’de ki Covid-19 virüsü görüntüleri başlığı ile sokak ortasında yere yığılmalar, ani ölümler ve tabiri caizse zombi şeklinde insan videoları ile insanların yeterince korkmasını sağladılar. 
Planlı bir salgın mı? 
Binlerce can alan korona virüs denildi ancak her yıl soğuk algınlığından veya mevsimsel hastalıklardan ölen sayılarına bakılınca covid-19 virüsü ile birlikte bu hastalıklardan ölenler yok denecek kadar az olduğu görüldü. Bakıldığında yaşlı insanlar her yıl mevsimsel hastalıklardan hayatlarını kaybediyor ancak aynı sayı covid-19 teşhisi ile  olunca bu durum insanlarda panik ve korkuya neden oldu.  
Çin'de ortaya çıktığından bu yana pek çok komplo teorisine konu oldu covid-19. Sosyal medyada doğru olmayan pek çok video yayıldı. Virüse ilişkin ilk spekülasyonlar, koronavirüsün kökenine dairdi. Wuhan'da Çinlilerin yarasa yediğini gösterdiği öne sürülen videolar hızla yayıldı. Bu videoların bazılarının Çin'de dahi çekilmediği ortaya çıktı. 
Salgınının Wuhan'daki balık pazarında yasadışı bir şekilde satılan yaban hayvanlarından kaynaklandığı ön plana atıldı. Sosyal medyada yayılan bazı videolarda, insanların yollarda yerlere yığıldığı görülüyordu. Ancak bu videoların da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 
Sosyal medyada binlerce kez paylaşılan teoriler, salgının planlı olabileceğini ortaya attı. 
 

Editör: Adem Küçükkaya