Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Elazığ'da, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilen 8 bin 834 konut hak sahiplerine teslim edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda başlatılan projeyle, Elazığ'da depremzedeler için konut ihtiyacı karşılanmış oldu. Yapılar arasında 685 köy evi de bulunuyor.
Elazığ’da konutların yanı sıra, köy evleri ve iş yerlerinin inşası da sürüyor. Yıl sonuna kadar 2 bin 112 konut, 2 bin 109 köy evi ve 87 iş yerinin daha tamamlanması hedefleniyor. 2020’deki 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrası başlatılan seferberlik, depremin etkilerini hafifletmek adına önemli bir adım olmuştu. Elazığ, bu süreçte 24 bini aşkın yeni konuta kavuşmuştu.
Vali Numan Hatipoğlu, 2023 depreminde kentte 10 bin 796 yapının hasar gördüğünü ve yıkım ile enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 95 oranında tamamlandığını belirtti. Ayrıca, Elazığ’ın yaşadığı dönüşümle ilgili şunları ekledi: “Elazığ, büyük bir şehircilik dönüşümü geçiriyor. TOKİ’nin inşa ettiği sağlam binalarda vatandaşlarımız daha güvenli ve huzurlu bir yaşam sürecek."
Köylerde de önemli çalışmalar sürmekte. Hatipoğlu, yeni model köy evlerinin inşa edileceğini ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için sağlıklı çevre koşullarında yaşamlarını sürdürebilecekleri ortamların sağlanacağını ifade etti.
TOKİ tarafından yapılan konutlar, sosyal donatılar, parklar, oyun alanları ve çevre düzenlemeleriyle depremzedelerin yaşam alanlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Hatipoğlu, bu projelerin aynı zamanda örnek bir şehircilik modeli sunduğunu vurgulayarak, yerel yönetimlerin bu projeleri dikkate alarak şehirleşme çalışmalarını geliştirmeleri gerektiğini belirtti.
Elazığ'da, TOKİ tarafından yapılan bu büyük projeyle depremzedelere güvenli ve konforlu yaşam alanları sağlanıyor. Yıl sonuna kadar yapılan tüm projelerin tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.