Bağışlanan organların alınması için gelen ekipler yaklaşık 5 saat süren operasyonun ardından Kaya’dan alınan karaciğeri ve böbrekleri Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne nakil bekleyen hastalara ulaştırılmak için yola çıkarken, Kaya’nın Akciğeri ise İstanbul Koşuyolu Kalp Damar Cerrahisi Hastanesine gönderildi.

Erzincan’da, geçirdiği rahatsızlık sonrası Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakımda tedavi gören ve önceki gün beyin ölümü gerçekleşen Nurten Kaya (54)’nın ailesince bağışlanan organları 4 hastaya umut oldu.

Nurten Kaya 27.10.2018 günü bir rahatsızlık geçirmiş ve geçirdiği rahatsızlık sonrası, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Kaya, yapılan tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Erzincan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız; “ hastanemize yaklaşık 5 gün önce gelen 54 yaşında bir bayan hastamız beyin damarlarında tıkanıklık şikayetiyle yoğun bakıma yatırılmıştı. Bunun sonucunda yapılan takiplerinde hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Bu süreçten sonra da ilgili arkadaşlarımız hasta yakınlarıyla görüşerek organlarının hasta yakınları tarafından bağışlanmasın kabul ettikleri haberini bize verdiler. Bu sürecin devamında Erzurum’dan ve İstanbul’dan 2 organ ekibi geldi. Hastamızın karaciğeri ve 2 böbreği Erzurum’a , akciğerleri de İstanbul Koşuyolu kalp damar cerrahisi hastanesine gönderildi. Hastamız hakkı rahmetine kavuşurken 4 hasta organları ile hayat buldu.

3 -9 Kasım tarihleri organ bağış haftası bu sürecin içinde organ bağışının olması ve 4 hayatın yeniden canlanması bizler için organ bağısının ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar farkında olmamız gerektiğinin habercisi oldu. Son dönem organ yetmezliğinde altın standart organ nakli. Bugün ülkemizde milyonlarca organ nakli bekleyen hastamız var. Bunlarda ancak organ bağışıyla hayata tutunabiliyorlar. Bu anlamda toplumda bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Şunu bilmeliyiz ki hepimiz birer organ yetmezliği hastası adayıyız ve hepimizin bir gün organ bağışına organ nakline ihtiyacı oyabilir. Bu anlamda bakarak organ bağışını daha da önemsememiz gerekiyor. Ben hastamızın yakınlarına teşekkür ediyorum. Çok erdemli bir davranışta bulundular. Hastamıza Allah rahmet eylesin. Hastamızın organlarıyla yeni hayata tutunacak hastalara da acil şifalar diliyorum” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi