Erzincan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından doğrudan faaliyet desteği programı kapsamında desteklenen “Kadın Eli Bereket Pazarı” projesi ile yaptırılacak olan pazar alanından 100 dezavantajlı kadının yararlanması için bilgilendirme seminerleri düzenlendi.
Düzenlenen seminerde Erzincan Mikro Kredi Erzincan Şube Müdürü Tuğba Aybey,“Kadın Eli Bereket Pazarı” projesinden yararlanacak olan kadınlara Mikrokredi hakkında bilgiler verdi.
Aybey, yaptığı bilgilendirmede: “Mikrokredi kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına imkân sağlayan teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmeden verilen küçük bir sermayedir. Mikrokredi projesi, fakir insanları özellikle de geleneksel bankacılık sistemi tarafından kapsanmayan kadınları korumayı ve onların iş hayatına girmelerine  yardımcı olmayı amaç edinen bir proje olma özelliği taşır. Mikrokredi projesi ile kişilere kendiişlerini kurmada mikro ölçekli sermaye yardımlarına bulunulmakla birlikte krediler bir defayla mahsus krediler olmayıp mikro ölçekten başlayıp  makro boyutlara varıncaya dek sürdürülebilecek  süreci kapsar.
Erzincan şubesi olarak amacımız bölge kadınlarının sosyo –ekonomik  özelliklerini  kendi işlerini kurma imkanı ile  iyileştirmek ve gitgide geliştirmektir. Projenin en önemli amaçlarından bir tanesi de parası olmayan insanların sürekli sadaka ve bağışlara alışmasını önlemek  ve kendi kapasitesi oranında üretime yönelik çalışmalarda bulunmalarını sağlamaktır.Projede yoksul insanlara şans tanınmaktadır ,Özellikle kadınların ileriye yönelik umutlu bakmaları için destek olunmaktadır.
Kimler faydalanabilir?
Mikrokredi projesinden iş kurma isteği olan,bilgi,beceri ve yeteneklerine inanan ve iş yapma kapasitesine sahip her kadın faydalanabilir.Ancak Mikrokredi projesinde herhangi bir kefalet  yada ipotek gibi bir işlem söz konusu olmadığı için beş kişiden oluşacak gruplar çok önemlidir.
Grup üyelerinin yakın yâda aynı mahallede oturması, yaklaşık aynı sosyo –ekonomik özelliklere sahip olmaları, birbirlerini tanımları ve güvenmeleri projenin olmazsa olmaz durumlarıdır. Mikrokredi uygulaması, klasik yollarla (banka kredisi gibi)kredi alamayacak kişileri, ailesi ve kredi alan için gelir getirici bir faaliyet yapılmasını ,ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaya katkı olacak sermaye ihtiyacının karşılanmasını öngörmektedir. Verilen mikrokredi üzerine %15 hizmet maliyeti eklenerek verildiği tarihten sonraki 46 haftada eşit taksitlerle tahsil edilmektedir. Tahsilatlar kredi alan grup yada  grupların belirlediği adreslere gidilerek yapılmaktadır.
Dar gelirli olup iş kurmak isteyen herkes uygulamadan faydalanırken yoksulluktan hem aile içi hem de toplumda en fazla etkilenen kadınlara öncelik verilmektedir. Mikrokredi  işlemlerin de 5 kişilik grup dinamiği uygulanmakta. Teminat ve kefaletin aranmadığı uygulamada icra ve mahkemeye asla müracaat edilmemektedir.  Mikrokredi almak isteyen birbirine yakın 5 kişiden oluşan grup 3 günlük süreyle 1 saatlik eğitimlere alınıyor. Akabinde şube yetkilisi tarafından kontrol edildikten sonra  kredi dağıtımı yapılıyor. Bir hafta sonra haftalık toplantılar düzenlenerek grup yada grupların belirlediği ortak bir evde tahsilatlar toplanıyor. İş kuracak kişilere ilk yılda yapacakları işler doğrultusunda başlangıç kredisi olarak 100 TL ve 1000 TL arasında bir miktar veriliyor. Daha sonraki yıllarda sermaye birikimi merdiveni yaklaşımıyla mikrokredi alan kişinin çalışma başarısına, kendisinin ve grubunun performansına ve disiplinliğine bağlı olarak kredi miktarı artırılıyor.
Örneğin 100 TL  kredi kullanımında geri ödemeler hizmet maliyeti ile birlikte haftalık 2.5 TL olarak yapılmakta ve ödemeler 46 hafta sürmektedir.
Mikrokredinin Dünya daki gelişimi:
Mikrokredi fikri ilk olarak 1973 yılında Muhammed Yunus tarafından Bangladeş te uygulanmaya başlamıştır.1983 yılında Grameen Bank adı altında yoksullara kredi veren mikrokredi bankası kurulmuştur. Mikrokredi son yıllarda Güneydoğu Asya da ,Latin Amerika da,Afrika da,ABD ve Avrupa çeşitli ülkeleri  dahil olmak üzere 175 ülkede başarıyla uygulanmaktadır.Geri dönüş oranı en kötüsü %98 olmak üzere büyük çoğunluğu %100 lük bir orana sahiptir.Birleşmiş milletler tarafından 2005 yılı ‘’Dünya Mikrokredi Yılı ‘’ olarak ilan edilmiştir.2006 yılında Mikrokredi öncüsü olan Prof.Dr.Muhammed Yunus a Nobel Barış ödülü verilmiştir.
Türkiye de Mikrokredi Projesi:
Türkiye de ilk kez 2003 yılında Diyarbakır Milletvekili Prof.Dr.Aziz Akgül  tarafından gündeme getirilmiş olup Türkiye İsrafı Önleme Vakfı,Diyarbakır valiliği ve Grameen Trust işbirliğiyle Diyarbakır da 18 Temmuz 2003 tarihinde proje uygulanmaya başlanmıştır.Şu an ülkemizde uygulamadan bugüne kadar  68   ilde   104    mikrokredi   şubesinde 50.692 kadın kredi kullanmıştır.
            Erzincan  Şubesi olarak 14 Temmuz 2008 tarihinde faaliyetlerimize başlamıştır.2008 yılından bu yana vermiş olduğumuz kredilerin fon kaynağı İl Özel İdaresinden 300.bin TL ,Sodes Projesinden 184.bin TL dir. Şu ana kadar 625 aktif üye olmak üzere bin 600 kadına kredi dağıtımı yapılmıştır. Geri dönüş oranımız %100 dür diye konuştu.  
Editör: Doğu Gazetesi