‘61. Kütüphaneler Hastası’ Erzincan’da kutlanmaya başlandı. 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından Müdürlük Konferans salonunda program düzenlendi.

Düzenlenen programa, Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Erzincan İl Kültür Turizm Müdürü Oğuzhan Kılıç bazı kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi Müdürü Özgür Doğan açılış konuşması yaptı. Doğan yaptığı açıklamada, “Halk Kütüphaneleri toplumda dil, din, cinsiyet, seviye farkı gözetmeksizin tüm insanların çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz ve serbestçe yararlanmasını sağlayarak bölgesinin kültürel, sosyal ve teknik kalkınmasına yardımcı olan kurumlardır.  Halk kütüphanelerinin amacı tüm vatandaşların bilgi edinmelerini, kendilerini eğitmelerini ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için kitaplardan ve diğer bilgi içerikli materyallerden serbestçe hiçbir zorluğa uğramadan yararlanmalarını sağlamaktır.  Saygıdeğer Konuklar, bilindiği üzere kamuoyunda kitap okuma, kütüphaneyi kullanma konularındaki bilinci güçlendirmek ve dünyada iyi uygulama örneklerine ilişkin önemli gelişmeleri paylaşmak üzere 1964 yılından bu yana her yıl Mart ayının son pazartesi günü başlayan hafta yurt çapında Kütüphane Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 61.Kütüphane Haftası ‘’ Üreten Kütüphaneler: Geleceğin Akıllı ve Yenilikçi Modelleri ’’ ana temasıyla 02-06 Nisan 2024 tarihleri arasında kutlanmaktadır.21. yüzyılın medeniyeti ve onu oluşturan teknik ve sosyo-kültürel olgunluk düzeyi, bilgi temelinde yükselmiştir. Bu yükseliş, bilgiyi her alanda kullanan ve bilgiyi merkezine alan toplum yapısını ortaya çıkarmıştır. Kütüphanelerin, bilgi kaynaklarının düzenlenmesi, korunması, erişime açılması ve geleceğe aktarılması yönünde önemli bir görevi vardır. Bu görev geçmişten günümüze kadar devam etmiş ve hala da devam etmektedir. İnsanlığın gelişim süreci boyunca kütüphaneler, bilginin korunmasında ve aktarılmasında önemli bir rol oynamıştır. Eski zamanlarda kütüphaneler, tıpkı günümüzde olduğu gibi eski yazıların, kitapların, haritaların, el yazmalarının ve diğer belgelerin korunmasından sorumluydu. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile kütüphaneler daha işlevsel hale gelmiş ve artık dijital bilgi kaynaklarını depolamak, düzenlemek ve bunlara erişmek için kullanılmaya başlanmıştır. Gelişen teknoloji sayesinde, yapay zekâ teknolojileri, kütüphaneleri daha verimli hale getirmek için kullanılabilecek olası bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Gelecekte, kütüphanelerde yapay zekâ kullanım alanları, bilgi ihtiyacını hızlı ve doğru bir şekilde gidermek, kütüphane kaynaklarını tanımlamak ve kaynak tarama süresini hızlandırmanın temelini teşkil edecektir. Bu anlamda 2023 yılı Mayıs ayı içinde yeni yapısıyla hizmete giren İl Halk Kütüphanemizde de Akıllı Kitap teknolojisi devreye alınmış ve 2025 yılı içerisinde de RFİD (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi ile kitapların tanımlanması ve işlenmesi konusunda hızlı ve verimli bir hizmet sunmaya devam edecektir.

Akıllı Kitap Teknolojisi ile tüm akıllı cihazlar ve VR gözlükleri kullanan okurlar, yazarları yakından görüyor, onlara sesli ve yazılı olarak soru sorarak yapay zeka ile cevap alabiliyorlar. Akıllı Kitaplarda yer alan eğitimler, resim galerisi sayesinde kütüphaneler son teknolojiyi okurlar ile buluşturuyor.

Dünya’da ilk kez yerli yazılımcı ve yayıncılar tarafından geliştirilen Akıllı Kitap Teknolojisi sayesinde artık okurlar, il halk kütüphanelerinden aldıkları referans kodları ve her kütüphanede yer alan ayaklı pano ile qr kod sayesinde dijital üyelik oluşturabiliyor ve yazarları yakından görerek, onlarla konuşabiliyor, kitaplarını okuyup, isterlerse sesli olarak dinleyebiliyorlar. Ayrıca bu sayede okurlar; yazarların, hayatlarına dair nesneleri, yapıları ve anları 3 boyutlu olarak sanal gerçeklik ortamında deneyimleyebiliyorlar. Sistem sayesinde kullanıcılar isterlerse burada özel hocalar tarafından hazırlanan eğitimleri izleyebiliyor ve resim galerisi sayesinde dünyaca meşhur birçok resmi yapay zeka sayesinde o resimlerin içerisindeymiş gibi gerçekçi bir şekilde deneyimleyebiliyorlar.

“Bu yaşananlara alışmamız söz konusu olamaz”(VİDEO HABER) “Bu yaşananlara alışmamız söz konusu olamaz”(VİDEO HABER)

Yine Kitaplar gibi çok sayıda nesnenin etiketlenmesi, tanımlanması ve sisteme işlenmesi oldukça zaman almaktadır. Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID ) teknolojisi, radyo frekansını kullanarak kitapların tanımlanması ve işlenmesi konusunda hızlı ve verimli bir yöntem sunmaktadır. RF çiplerinin sadece güvenlik değil, sayım, ödünç verme, iade alma, yer belirleme gibi konularda da kullanımını sağlamaktadır. Erzincan İl Halk Kütüphanesi olarak ilkemiz, toplumun parçası olan her bireyi bilgilendirmek için, insan odaklı çalışmaktır.

2024 yıl sonu istatistiklerimize göre;  Erzincan İl Halk Kütüphane Müdürlüğü toplam kitap sayısı- 83.416Yıl içi toplam  okuyucu sayısı-  309.438 Kayıtlı  üye sayısı - 33247 Yıl içinde Müdürlüğümüze gelen abone Süreli yayın sayısı  183 tür, Süreli yayınlar raflarda sergilenmekte ve ödünç verilmektedir. Tüm Kütüphanecilik hizmetlerimizde bize ve okuyucularımıza her konuda destek olan başta İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Oğuzhan KILIÇolmak üzere tüm kültür ve kütüphane çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Ne mutlu kültürü, bilimi, hoşgörü ve sevgiyi rehber edenlere, ne mutlu kitaba okumaya değer verenlere, kütüphaneye gelenlere, hizmet edenlere. Bu duygu ve düşüncelerle 61.Kütüphane Haftasını kutlar, saygılar sunarım.”  dedi.

Konuşmanın ardından, Fevzi Efendi İlkokulu öğrencileri tarafından müzik resitali düzenlendi.

Editör: Eren Bayrak