Gelişen teknoloji ile birlikte dünyada karbon salınımı da her geçen gün ne yazık ki artıyor. Artan karbon salınımı ile birlikte hava kirliliği de artıyor. Artık insanlar büyük kentlerde yaşamak istemez oluyor. Çünkü büyük kentlerin havası nüfus yoğunluğu ve büyüyen ve gelişen sanayi ile birlikte kirleniyor. Dolayısıyla yaşanmaz hale geliyor.
Rapora göre Türkiye'nin birçok ili hava temizliği konusunda sınıfta kalırken Erzincan’da havanın temiz olması, ilde yaşayanlar için umut verici bir gelişme olarak değerlendirildi.
Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından hazırlanan son rapora göre, Erzincan’ın havası Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerlerinin altında kirlilik olarak gerçekleşti.
Rapora göre, 2021 yılında İstanbul'da 4 bin 848, Ankara'da 2 bin 853, Türkiye genelinde ise en az 42 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olarak belirlendi. Raporda ayrıca deprem gibi afetlerin etkilediği kentlerde hava kirliliğinin, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi nedenlerle ulusal limitlerin 2.5 katına, DSÖ kılavuz değerlerinin ise 7.5 katına çıktığı da belirtiliyor. Hava kirliliğinin kanser, kalp-damar, KOAH gibi hastalıklara yol açtığı ve ruh sağlığı ve uyku düzenini de olumsuz etkilediği vurgulanarak, THHP fosil yakıtlardan vazgeçilmesi, hava kalitesinin düzenli ve sistematik olarak izlenmesi ve yasal limitlerin DSÖ kılavuzlarıyla uyumlu hale getirilmesi çağrısı yaptı. Türkiye genelinde hava kirliliği ciddi bir sorun olsa da Erzincan’da havanın temiz olması, ilde yaşayanlar için umut verici bir gelişme olarak değerlendirildi.
Hava kirliliğinden korunmak için;
Rüzgarı takip edin: Rüzgarın yönü gün boyunca değişiklik gösterebiliyor. Araba egzozları ve fabrika bacaları yaydıkları gazlarla havayı kirletirler. Rüzgarlar ise bu kirletici gazları taşıyan unsurdur. Bu sebeple rüzgarın otoyoldan ya da fabrikaların olduğu yönden estiğini fark ettiğimizde bulunduğumuz yerin camlarını kapatmak faydalı olacaktır.
Günün saatlerine dikkat etmek:Isınan hava ile birlikte kirletici gazlar aktif konuma geçerler. Dolayısıyla akşam üzeri saatleri havanın en kirli olduğu saatlerdir. Özellikle yaz günlerinde akşam üzeri saatlerinde dışarı çıkar ve outdoor aktiviteleri yaparız. Ancak havanın en kirli olduğu zamanlar olduğu için bunu daha geç bir saate ertelemek kirli gazlara daha az maruz kalmamızı sağlar.
Klimalarınızı doğru seçin:Evlerde ve araçlarınızdaki klima sistemlerinin yüksek verimli (HEPA) olmasına dikkat edin. HEPA filtreler dışarıdaki hava kirli dahi olsa bulunduğunuz ortamdaki partikül seviyelerini düşürür. (İHA)