Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlerin ve adayların merakla beklediği mali haklar ile yeni eğitim modellerine dair stratejik açıklamalarda bulundu. Erzurum ziyareti kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Bakan Tekin, ek ders ücretlerinden atama takvimine kadar eğitim camiasının ana gündem maddelerine açıklık getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlerin ek ders ücretlerine yapılacak zam için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ve yeni dönemde öğretmen adaylarının akademi eğitiminin ardından her yıl düzenli olarak atanacağını duyurdu.

Ek Ders Ücretlerine Paket Zam Hazırlığı

Öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin uzun süredir beklediği ek ders ücreti artışı hakkında konuşan Bakan Tekin, konunun gündemlerinde olduğunu belirtti. Şube müdürü, müfettiş ve genel idare hizmetlerindeki personelin haklarını da kapsayan geniş bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Tekin, "Bu konuları bir paket halinde Maliye Bakanımızla görüşüyoruz" diyerek zam sinyali verdi.

Milli Eğitim Akademisi Ve Atama Takvimi

Yeni kurulan Milli Eğitim Akademisi'nin işleyişine dair detaylar paylaşan Bakan Tekin, akademi eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmen adaylarının bekletilmeden atanacağını söyledi. Atamaların her yıl düzenli olarak yapılacağını vurgulayan Bakan, adayların eğitim sürecindeki konaklama ihtiyaçları için öğretmenevleri ve uygulama otellerinin kapılarının açılacağını, Erzincan’da da olduğu gibi imkanlar dahilinde tüm birimlerin seferber edileceğini belirtti.

LGS’de Yeni Nesil Sorular Ve Pansiyon Düzenlemesi

Eğitimdeki diğer önemli başlık ise LGS süreci oldu. Bakan Tekin, yeni müfredata uygun "beceri odaklı" soruların MEBİ ve EBA üzerinden paylaşılmaya başlandığını hatırlattı. Ayrıca İstanbul gibi büyükşehirlerdeki gözde okullarda yaşanan pansiyon sorununa değinen Tekin, bu yılki LGS kılavuzunda kontenjanların "pansiyonlu" ve "pansiyonsuz" olarak ayrıştırılacağını, böylece yerleştirme sürecinin daha sağlıklı yürüyeceğini ifade etti.

Yapay Zeka İle Gelecek Planlaması

Bakanlık bünyesinde kurulan yapay zeka destekli yönetim sistemi sayesinde, Türkiye genelindeki nüfus projeksiyonlarını takip ettiklerini belirten Tekin, yatırımların bu verilere göre yapıldığını söyledi. Özellikle nüfusun azaldığı bölgeler ile artışın sürdüğü yerler arasındaki dengenin bu bilimsel verilerle sağlandığını, Erzincan'da da olduğu gibi okul ve öğretmen planlamalarının bu teknolojik altyapı ile yönetildiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Sümeyra İÇER