Hızla ilerleyen teknolojinin bizi rahatlığa kavuşturduğunu zannediyoruz ama maalesef ki işin arka planında köleleştirilmemiz yatıyor. Teknolojik birçok alet avantajları öne çıkarılarak piyasaya sürülüyor. Reklamlarının büyük ustalıkla göz boyarcasına her yerde yapılması bu ürünleri gözümüzde cazip kılıyor. Ama işin aslı pek de gösterildiği gibi değil.

Öncelikle nedir bu robot süpürge, özellikleri ve avantajları nelerdir? bir göz atıp sonrasında işin aslına mercek tutalım.
Yeni dönemde elektrikli süpürgelerin belirli bir algoritmaya bağlı olarak insan etkileşimi olmadan çalışan tiplerine robot süpürge denilmekte. Sert veya yumuşak yüzeylerdeki katı ve sıvı maddeleri barındırdıkları hazneye süpüren ve çeken robot süpürgelerin kendilerini otomatik olarak şarj eden tipleri de bulunmakta. 

Genel Özellikler
Robot süpürgelerin genelinde bulunan bazı özellikler bu cihazların ev için kullanımlarını kolaylaştırmaktadır. Bu özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

•    Merdivenlerden ve diğer yükseltilerden düşmeme
•    Çarpışmayı algılama, çarpıştıktan sonra yön değiştirme
•    Halı püskülleri, kablolar vb. objelere takılmama, takılma durumunda kurtulma
•    Baz istasyonu/şarj istasyonuna giderek kendi kendini otomatik şarj edebilme
•    Sanal duvar/manyetik şerit benzeri aparatlar ile odalarda hapis edilebilme
•    Bazı markalarda lazer veya kızılötesi ışınlar ile tarama yaparak gerçek zamanlı haritalama yapma
•    İki markada şarj istasyonuna döndüğünde kendi kendini temizleme ve çöp haznesini boşaltma

Temel Avantajlar

•    Otomatik çalışma yetenekleri ile başlarında biri bulunmadan evi süpürebilirler.
•    Otomatik şarj yetenekleri ile kendi kendilerini şarj edebilirler.
•    Evi düzenli ve şarj kesintileri haricinde sürekli olarak süpürebildikleri için evde toz birikimini engellerler.
•    Ulaşılması zor noktalara (yatak altı, sandalye/masa/koltuk altı vb.) girebilirler.
•    Lazer tarama sistemleri ve bazı robotlardaki haritalama yetenekleri ile ev içinde temizlenmedik alan bırakmazlar.

Temel Dezavantajlar

•    Evin zeminin dağınık bırakılması, odaların zemininde aşırı obje kalabalığı bulunması durumunda efektif temizlik yapamazlar.
•    Derinlemesine temizlik yapabilmek için manuel temizliğe göre daha uzun zaman harcarlar. 20 metrekarelik bir odayı yaklaşık yarım saatte süpürürler.
•    Büyük evlerde kaybolup, baz istasyonlarını bulamama riskleri bulunmaktadır. Bu durumlarda otomatik şarj özelliklerinden yararlanamazlar. Bu durumu engellemek için iRobot ürünlerinde Sanal Duvar Kuleleri denilen yol göstericilerden faydalanılır. Sanal Duvar kuleleri sayesinde 140m2ye kadar olan zeminlerde kaybolmadan temizlik yapılabilmektedir.

Bazı temizlik robotları ise kamera destekli haritalama sistemleri ile temizlenecek mekanı hesaplar ve daha verimli temizlik yapmaya çalışırlar. Bu firmaların robotları şarjları temizlik bitmeden tükense dahi şarj olduktan sonra otomatik olarak kaldıkları yerden devam edebilme yeteneğine de sahiptirler. Peki bu teknolojinin ortaya saçtığı bir tehlike olmayacak mı sandık. Maalesef ki var.

Kimse farkında değil ama robot süpürgelerde büyük tehlike gizli

Bilgisayar uzmanları, sinyal işleme ve derin öğrenme tekniklerini kullanarak normalde mikrofonları olmayan bu robotları birer kayıt cihazına dönüştürdü.

Araştırmacılar, ışık algılama ve uzaklık ölçme "Lidar" teknolojisi kullanan tüm cihazların, bu yöntemle manipüle edilebileceğini söylüyor.

Singapur Üniversitesi'yle birlikte gerçekleştirilen projeyle ilgili bulgular dün Bilişim Topluluğu ACM'nin bir konferansında paylaşıldı.

Bilgileriniz, reklam verenlerin eline geçebilir

Dr. Nirupam Roy, "Hiçbir şey düşünmeden bu cihazları evimize getiriyoruz. Ama çalışmamızla mikrofonları olmamasına rağmen, bu cihazların navigasyon için kullandığı sistemlerini başka bir amaca uygun hale getirebileceğimizi, evdeki konuşmaları dinlemek için kullanabileceğimizi ortaya koyduk" diye bir açıklama yaptığı  bazı basın organları tarafından iddia edildi.

Bu cihazlarda kullanılan Lidar teknolojisinde robot süpürge, lazer ışınları yansıtarak yönünü buluyor ve eşyalara çarpmıyor.

Bu teknolojide, sinyalin gidişiyle dönüşü arasındaki zaman farkı temel alınarak uzaklık ölçülüyor. Uzmanlar, robot süpürgelerin odalar için oluşturduğu haritaların sıklıkla bulut sistemlerinde depolandığını ve bunların gizlilik ihlallerine açık olduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar reklam verenlerin, gelir seviyesine ilişkin bir gösterge olarak evin büyüklüğü ve yaşam tarzıyla ilgili ipuçları verebilecek diğer bilgilere erişebileceğine dikkat çekiyor.

Sesler nasıl dinlendi?

Ses dalgaları nesneleri titreştiriyor. Bu titreşimler nesneden yansıyan ışıkta hafif değişime neden oluyor. Casuslukta 1940'lardan beri kullanılan lazer mikrofonlar bu varyasyonları tekrar ses dalgalarına dönüştürüyor. Lazer mikrofonlarında lazer ışınının cam gibi çok düzeylere yansıtılması gerekiyor.

Robot süpürgenin Lidar'ında ise cihaz, lazerle odayı tarıyor ve düzensiz şekil ve yoğunluktaki nesnelerden geri yansıyan ışınları algılıyor.

Süpürgenin sensörünün algıladığı sinyaller ses dalgalarını alabilmek için gerekli olan bilginin çok az bir bölümünü sağlıyor. Bu nedenle araştırma kapsamında süpürgenin Lidar sisteminin bir mikrofon gibi işlev görmesini sağlayıp sinyalin anlamlı ses sinyallerine dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğine bakıldı.

Araştırmacılar lazer ışınının pozisyonunu kontrol edebileceklerini ve cihazın navigasyonuna müdahale etmeden algılanan veriyi Wi-Fi aracılığıyla dizüstü bilgisayarlarına aktarabileceklerini göstermek için bir robot süpürgeyi hack'ledi. Sonra iki ses kaynağıyla deneyler yapıldı.

Bunlardan birinde bir kişinin tekrarladığı rakamlar bilgisayarın hoparlöründen odaya verildi, birinde de televizyondan gelen sesler kullanıldı. Ardından robot süpürgenin navigasyon sisteminin algıladığı, ses kaynağının yakınındaki nesnelerden yansıyan lazer sinyalleri kaydedildi. Sinyaller insan ve televizyon sesleri için tasarlanan derin öğrenme algoritmalarından geçirildi. Sistem, araştırmacının tekrarladığı rakamları yüzde 90 doğrulukla bildi.

Televizyondan kaydedilen bir dakikalık ses dosyasında ise doğruluk oranının yüzde 90'dan fazla olduğu görüldü.

Hala almakta kararlı olanlar için robot süpürge seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine ve konu hakkında sıkça sorulan diğer sorulara göz atalım.

Gerçekten temizlik yapıyorlar mı?

Bu sorunun yanıtı evet, robot süpürgeler gerçekten dolandıkları alanlarda ciddi ölçüde temizlik yapıyorlar. Özellikle yüzeysel olarak yerde bulunan farklı kirleri topluyorlar. Saç, tüy, kırıntı vb. tüm cisimleri temizleyerek dolaşıyorlar. Ancak eski tarz süpürgeler kadar derinlemesine bir temizlik yapamıyorlar. Burada hem sahip oldukları watt ve güç hem de hacimleri ve genel ergonomik yapıları bu tarz bir derin temizlik yapılmasına müsaade etmiyor.

Roborock S7 Max Ultra Akıllı Robot Süpürge Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları! Roborock S7 Max Ultra Akıllı Robot Süpürge Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları!

Tam olarak nereyi temizliyor?

Robot süpürgeler hakkında genel olarak sadece bırakıldıkları odayı temizliyorlar diye bir inanış bulunuyor. Oysa bu tarz süpürgeler sahip oldukları haritalama teknolojisi ile evin içerisinde tüm odaları dolaşıp temizleme özelliğine sahipler. Ancak burada robot süpürgeyi satın alırken bu teknolojinin olup olmadığını kontrol etmen gerekiyor. Çünkü her markada maalesef bu teknoloji bulunmuyor.

Robot süpürgesi satın almak için nelere dikkat etmeliyim?

Evinizi araştırarak başlayın. Parke veya halı var mı? Halılarınız ne kadar kalın? Evinizin kaç katı var? Çok tüy döken evcil hayvanlarınız var mı? Kediniz çöpünü kutudan atıyor mu? Bunlar, ilk kez bir robot süpürgesi için alışveriş yaparken dikkate alınması gereken faktörlerdendir.

Bütçenize karar verin. Robot süpürge fiyatları büyük farklılıklar gösterir. 200 dolardan az veya 1.000 dolardan fazla harcayabilirsiniz. Ancak, daha düşük fiyat kademelerindeki modellerde (ev haritalama ve WiFi bağlantısı gibi) bazı popüler özellikler olmadan kullanmaya hazırlıklı olun.

Yanında bir uygulama ister misiniz? En yeni robot süpürgeler, temizlikleri kontrol etmeyi ve programlamayı kolaylaştıran uygulamalarla birlikte çalışır. Birçok model evinizin haritasını çıkarır ve uygulamaya dokunarak belirli alanları temizlemenize izin verir.

Robot süpürgeler, çeşitli gezinme yöntemleri kullanır. Alt modeller, öngörülemeyen bir düzende temizlik yaparak duvarlardan ve mobilyalardan nazikçe sekerek çalışır. Orta ölçekli ve yüksek kaliteli robot süpürgeler, tipik olarak lazer veya optik sensörler yardımıyla öngörülebilir bir şekilde temizlenir.

Bazı modeller diğerlerinden daha iyi temizler. Tüm robot süpürgeler aynı emiş ve temizleme gücüne sahip değildir. Bazıları halılardan evcil hayvan tüylerini almakta daha iyidir, bazıları ise parke veya vinil üzerinde daha iyi performans gösterebilir.
 
EVİNİZ NE KADAR BÜYÜK?

Ürünlere göz atmaya başlamadan önce evinizin ne kadar büyük olduğunu düşünün. Bazı robot süpürgeler, apartman daireleri gibi küçük ortamlarda daha iyi çalışırken, bazıları çok odalı ve çok katlı 112 m² kadar olan alanlar için daha uygundur. Seçiminiz esas olarak konutunuzun büyüklüğüne bağlı olacaktır.
Ayrıca, robot süpürgesinin geçmesi için mobilyaların/koltukların altında ne kadar yeriniz olduğunu da belirlemek önemlidir. Bazı robot süpürgeler 9.4 cm uzunluğundadır ve büyük olasılıkla bir kanepenin altına sığmayabilir.
 
HALI VEYA PARKE VAR MI?

Çoğu robot süpürge modeli hem halı hem de parke temizliğini kolayca gerçekleştirebilir, ancak bazıları birini temizlemede daha iyidir. Daha ileri teknoloji robot süpürgeler, halı algılandığında gücü artırarak ve ardından parkeyi algıladığında geri çekerek hızlı yüzey değişikliklerine uyum sağlayabilir. Halılar, satın alma kararınızı da hesaba katmalıdır. Alt segmentteki modellerin halı püsküllerine takılacağını varsaymanız gerekebilir.
Sadece parkelerin temizliği için bir ürün arıyorsanız, parkedeki evcil hayvan tüylerini temizlemede çok iyi olduğu için daha uygun fiyatlı ürünlere bakabilirsiniz. Zeminleriniz vinil ve fayans ise ve paspaslama konusunda biraz yardım almayı umuyorsanız, özellikle bir püskürtme kullanarak zeminleri süpürmek ve silmek için tasarlanmış modelleri değerlendirilebilir. Eğer her iki işlevden de yararlanmak isterseniz, hem süpürüp hem de paspaslayabilen robot süpürgeleri de göz önünde bulundurulabilir.
 
KEDİNİZ VEYA KÖPEĞİNİZ VAR MI?

Neyse ki, birçok üretici evcil hayvanlardan sonra temizlik yapmaya uygun robot süpürgeler üretiyor. Alerjiniz varsa, bu robot süpürgeler havada asılı olan alerjenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için yüksek verimli filtrelere sahiptir.
Tabii ki, evcil hayvanlarınızdan sonra bir robotun süpürmesini yapmanın dezavantajı, sık bakım yapma gerekliliğidir. Döner fırça, yan fırçalar ve filtreler gibi şeyler sonunda aşınır ve değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, taşmaması için toz haznesini sık sık boşaltmanız gerektiğini hatırlamanız gerekir. Bunun hakkında düşünmek istemiyor musunuz? Artık kendi kendini boşaltan çöp kutuları olan birkaç robot süpürge bulunmaktadır. Bazı üreticiler, otomatik boşaltma tabanlarını ayrı olarak satın almanıza izin verir, böylece istediğiniz bir özellik olduğuna karar verirseniz ürün yükseltmesi yapabilirsiniz.
 
"AKILLI" BİR ROBOT SÜPÜRGE Mİ İSTİYORSUNUZ?

İnternet, sadece diğer insanlarla değil aynı zamanda cihazlarımızla da bağlantıda kalmamıza yardımcı olan muhteşem bir şeydir. Artık çoğu robot süpürge, akıllı telefonunuz için nerede olursanız olun üzerinde tam kontrol sağlayan yardımcı uygulamalar sunuyor. Haritalamayı desteklemeyen robot süpürgeler bile evinizin WiFi bağlantısına bağlanır ve bir uygulama aracılığıyla kontrol edilir. Özellikler üreticiye ve modele göre değişiklik gösterse de çoğu robot süpürge uygulaması başlatıp durdurmanıza, temizlemeleri programlamanıza ve emme yoğunluğunu artırmanıza veya azaltmanıza olanak tanır.

Bir robot süpürgenin uygulama özelliği varsa, bu genellikle Amazon Alexa veya Google Assistant entegrasyonu sunduğu anlamına gelir. Varsa, beceriyi etkinleştirip "Robot, temizlemeye başla!" Diyerek sesli komut yeteneklerini etkinleştirebilirsiniz.
Bir uygulamaya bağlanmak yerine uzaktan kumandayla gelen birkaç giriş segmentindeki robot süpürgeler de piyasada hala bulunmaktadır. Tasarruf edecek olsanız da, uzaktan kumanda kaybolursa robotun tüm özelliklerini kullanmak zahmetli olabilir. En azından, tüm robot süpürgelerde yerleşik bir başlat / durdur düğmesi bulunur.
 
BÜTÇEYE KARAR VERİN

Robot süpürgeleri her tür şekil ve boyutta ve çeşitli fiyatlarda mevcuttur. Hayattaki çoğu şeyde olduğu gibi, ne kadar çok harcarsanız o kadar çok özellik kazanırsınız. Örneğin, üst düzey robot süpürgeler daha iyi haritalama yeteneklerine sahip olacak ve bölgeleri uzak tutma, tek kişilik oda temizliği ve yüksek trafikli alanlar için hedeflenen alan temizliği gibi özellikler içerecektir. Ayrıca, otomatik boşaltma çöp kutuları ve şarj istasyonları gibi daha fazla eklenti özelliğine de sahiptirler.
Bununla birlikte, üç ila dört kat daha pahalı olan modellerden daha iyi olmasa da iyi olan robot süpürgeler de bulunuyor. Çok fazla süslü özellik beklemeyin. Ayrıca, birçok üreticinin yenilerini çıkarırken eski modellere indirim yapacağını da unutmayın.

Düşük ve orta seviye robot süpürgeler, uzun temizlik süreleri, büyük toz hazneleri ve alçak yükseklik sunacaktır, ancak tasarruf etmek için, genellikle Wi-Fi bağlantısı ve gelişmiş navigasyon gibi özellikten feragat gerektirir. Bu yüzden, bir odada düzenli bir şekilde dolaşmak yerine, iş bitene kadar rastgele temizlik yapacaklardır.
Robot süpürge için daha fazla bütçe ayırabiliyorsanız, ev haritalama, odaya özel temizlik ve otomatik kir algılama gibi özelliklerle birçok seçeneğiniz olacaktır. Haritalama inanılmaz derecede kullanışlıdır çünkü bir robot süpürgesinin temizleme verimliliğini artırır ve süpürgenin tüm katı temizlemesini ve mutfak sandalyelerinin altında amaçsızca dolaşmasını engeller.
 
DİĞER BAKABİLECEĞİNİZ ÖZELLİKLER
 
Düşme Sensörü

Artık neredeyse tüm modellerde standart olan bu özellik, robotun bir çıkıntıya veya basamağa ulaştığında algılamasına yardımcı olur, böylece geri adım atabilir ve zarar verici bir takla atmayı önleyebilir.

Sanal Duvar

Görünmez bir bariyer oluşturmak, açık kapıları veya robotun girmesini istemediğiniz diğer alanları kapatmak için kullanılan bu özellik evin birçok alanında işe yarayabilir.

Programlanabilir Zaman

Bu kullanışlı işlev, robotu çalıştırmak için günün veya haftanın zamanlarını ayarlamanıza olanak tanır - örneğin, robotu yalnızca işteyken çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Otomatik Şarj

Pil şarjı azaldığında, robot elektrik süpürgesi şarj cihazına geri döner ve otomatik olarak istasyonda şarj edilmeye başlar.
Çalışma Süresi

Batarya ömrü, özellikle temizlenecek geniş bir alanınız varsa önemlidir. Şarj istasyonuna dönmeden önce zemin alanınızı kaplayacak kadar uzun süre temizleyen bir robot süpürge isteyebilirsiniz. Batarya ömrünün iyileştiğini fark ederken, motor gerçekten 'temizlemeyi' durdurduktan sonra da iyi çalışmaya devam eden bazı modellerin yok değildir. Esasen, bu robot süpürgelerin bir temizleme modu ve şarj istasyonu moduna dönüşü vardır. Bu durumlarda, motorun çalışması durana kadar (yani; temizlik durana kadar) çalışma süresi ölçülür.

Ses Seviyesi

Robot süpürgeler genellikle standart süpürgelere göre daha sessizdir, ancak bazılarının sinir bozucu yüksek tiz bir ıslık vari sesi vardır ve diğerleri ise mekanik bir sürtünme sesi çıkarır.
Robot eğer siz ev dışındayken çalışıyorsa, bu daha az önemli olabilir, ancak bu sesler komşuları rahatsız edecek veya evcil hayvanları korkutacak kadar yüksek de olabilmektedir.

Paspaslama İşlevi

Bazı robot süpürgelerin paspaslama işlevi vardır, ancak bunlar yalnızca hafif lekeler için uygundur. Genellikle bu, robot süpürgenin tabanına tutturulmuş bir mikrofiber pedi nemlendiren bir tanka az miktarda su koyarak çalışır.

Robot Süpürge Mobil Uygulamaları

En temel robot süpürgeler hariç birçok model akıllı mobil uygulama üzerinden kontrol edilebilmektedir. Kablosuz ağınıza bağlanırlar ve temizlik programınızı kontrol etmenize yardımcı olacak özel bir uygulama ile çalışırlar. İşlevsellik, robotun ne kadar gelişmiş olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterse de, çoğu model açıp kapatmak veya temizliği duraklatmak ve tercih ettiğiniz temizleme süresini ve sıklığını programlamak için temel beceriye sahiptir. Diğer işlevler, robotun temizlediği yerin haritasını, temizleme günlüğünü / geçmişini, manuel temizlemeyi, nokta temizliğini, batarya durumunu veya robot bildirimlerini içerebilir.

Bazı uygulamaların kullanımı diğerlerine göre daha kolaydır ve internet bağlantısı sorunlarıyla karşılaşırsanız, robot süpürgenin yeteneklerini sınırlayabileceğini ve kullanım kolaylığını sıkıcı hale getirebileceğini unutmayın.

Uzaktan Kumanda

Çoğu model, ayarları değiştirmek veya robot süpürgeyi odanın etrafına yönlendirmek için bir uzaktan kumanda ile gelir. Ancak robotun sahibi tarafından çok fazla denetlenmesi gerekiyorsa, normal bir elektrikli süpürge kullanmanın daha etkili (ve daha ucuz) bir yol olduğunu fark edebilirsiniz.

Görülüyor ki önü alınamaz bir şekilde hızla ilerleyen teknolojinin avantajlarını gölgede bırakan dezavantajları ve zararlarını ciddiye almamız sağlıklı bir dönemi inşaa etmemiz için  şart. Tabi son karar sizin.
 

Editör: Merve Kiraz