Aşı Haftası dolayısıyla bilgilendirme yapıldı Aşı Haftası dolayısıyla bilgilendirme yapıldı

Son yıllarda diyabet hastalarının artması üzerine hastalara şekeri bırakmaları ya da şekersiz tatlandırıcı kullanmaları öneriliyordu. Dünya Sağlık örgütü ise yayınladığı şekersiz tatlandırıcılara yönelik bilgi kılavuzunda, tam tersi olarak bu tatlandırıcıların hastalık ve ölüm riskini artırdığını bu nedenle de şekersiz tatlandırıcıların kullanılmaması gerektiğini açıkladı.

Kilo kontrolü veya bulaşıcı olmayan hastalıkların riskinin azaltılması noktasında açıklama yapan DSÖ şeker içermeyen tatlandırıcıların kullanılmamasını önerdi.

Kılavuzda, şekersiz tatlandırıcıların uzun süreli kullanımının yetişkinlerde diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve ölüm riskinde artış gibi istenmeyen etkilerinin olabileceği belirtildi.

DSÖ'nün yayınladığı kılavuz, tüm sentetik ve doğal olarak oluşan veya değiştirilmiş, besleyici olmayan tatlandırıcıları içeriyor. Ancak diş macunu, cilt kremi ve ilaçlar gibi şekersiz tatlandırıcı içeren kişisel bakım, hijyen ürünleri veya düşük kalorili şekerleri içermiyor. Çünkü bu ürünlerin kalori içeren şekerler veya şeker türevleri olduğu, şekersiz tatlandırıcı olarak değerlendirilmediği ifade ediliyor.
 
Kılavuzda konuya ilişkin görüşlerine yer verilen DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Direktörü Francesco Branca, şeker kullanmamak yerine şekersiz tatlandırıcı kullanmanın uzun vadede kilo kontrolüne yardımcı olmadığını dile getirdi.


 

Editör: Sena ERDOĞAN